Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192652_skasovano-pdvishchennya-pensynogo-vku-dlya-ryadu-pratsvnikv

1. Скасовано підвищення пенсійного віку для ряду працівників

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, які передбачають поетапне підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах Закону № 213. Конституційний Суд виходив із того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах і погоджувалися на таку працю через можливість отримання окремих пільг, мали об'єктивні очікування, що в них є право виходу на пенсію на умовах, визначених Законом № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192734_ukrana-zaprovadila-na-rk-bezvz-dlya-britantsv

2. В Україні рік діятиме безвіз для британців

В Указі Президента № 28/2020 від 29 січня 2020 року зазначено, що Україна тимчасово запроваджує безвізовий режим для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. Так, на період з 31 січня 2020 року до 30 січня 2021 року запроваджується безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, якщо термін їх перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192731_velika-palata-viznala-zakonnim-konkurs-v-mstsev-sudi-lishe-dlya-rezervnikv

3. Велика Палата визнала законним конкурс у місцеві суди лише для резервників

Велика Палата скасувала рішення КАС ВС у справі № 9901/378/19 та відмовила в позові Софії Данилів, яка просила скасувати рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про конкурс на заняття 505 вакантних посад суддів місцевих загальних судів для кандидатів, які перебувають у резерві.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192694_kabmn-zmniv-printsip-formuvannya-tsni-na-gaz-dlya-naselennya

4. Кабмін змінив принцип формування ціни на газ для населення

Уряд оновив Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Ціну продажу Нафтогазом природного газу населенню і теплокомуненерго обмежено середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF. Відповідна постанова № 17 від 24 січня набрала чинності 28 січня 2020 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192635_vkladnikam-bankv-na-okupovanikh-teritoryakh-viplatyat-vdshkoduvannya

5. Набуло чинності положення щодо відшкодування грошей вкладникам банків на окупованих територіях

З 25 січня діє Положення про порядок здійснення процедури ліквідації банків, зареєстрованих на тимчасово окупованій території України, затверджене рішенням Фонду гарантування № 2080. Дія Положення поширюється на банки, в яких запроваджено процедуру ліквідації і за відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходження банку як юридичної особи зареєстровано на тимчасово окупованій території (Крим та непідконтрольні території Донецької та Луганської областей).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192641_posadov-okladi-derzhsluzhbovtsv---2020

6. Уряд затвердив посадові оклади держслужбовців - 2020

Кабмін оновив схему посадових окладів на посадах держслужби з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів у 2020 році. Відповідну постанову № 16 було прийнято на урядовому засіданні 15 січня 2020 року. Так, посадові оклади на посадах державної служби підкатегорії В3 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, становлять два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня 2020 року, - 2102 х 2 = 4204 грн. До категорії В3 віднесено спеціалістів державного органу. Посадовий оклад спеціалістів міністерств, центральних органів виконавчої влади із спеціальним статусом, встановленим законом, становитиме 7 800 грн.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192768_vs-zaznachiv-vipadok-koli-batko-mozhe-5-rokv-ne-splachuvati-almenti

7. ВС зазначив випадок, коли батько може 5 років не сплачувати аліменти

Батько, запис про якого був на певний період виключено з актового запису про народження дитини, не повинен сплачувати аліменти за цей час. Звернення батька дитини з позовом до суду про виключення цього запису не може свідчити про вчинення ним умисних дій, спрямованих на ухилення від сплати аліментів. Відповідне положення міститься у постанові Верховного Суду від 27 січня 2020 року № 672/198/19.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192754_dlya-priznachennya-subsidy-perevryatimut-borgi-z-komunalki-lishe-za-3-roki

8. Для призначення субсидій перевірятимуть борги з комуналки лише за 3 роки

З 1 січня 2020 року діє оновлений порядок призначення житлових субсидій. Визначено, що для призначення житлових субсидій на запит структурних підрозділів з питань соціального захисту населення у п'ятиденний строк з дня його отримання подаються відомості, зокрема, про суму простроченої понад два місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості: - з оплати житлово-комунальних послуг; - витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув; - з оплати внеску за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку; - абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192683_koli-rozdrukovane-listuvannya-viznayut-nenalezhnim-dokazom

9. ВС визначив, коли роздруковане листування визнають неналежним доказом

КГС ВС у постанові від 28 грудня 2019 № 922/788/19 вказав, що електронне листування без електронного підпису є неналежним письмовим доказом.

https://jurliga.ligazakon.net/news/192772_obnovleny-formy-zayavleniy-v-sfere-gosregistratsii-yurlits-i-fopov

10. Оновлено форми заяв у сфері держреєстрації юросіб і ФОПів

24 січня 2020 року набрав чинності наказ Мін'юсту № 72/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України".

Наказом внесено зміни до: - Порядку проведення спеціальної перевірки наявності в осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, корпоративних прав; - Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини