Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов'язав телеканал відшкодувати моральну шкоду за розміщення недостовірної інформації

Реклама

Велика Палата у постанові від 12 листопада 2019 року у справі № 904/4494/18 визначила, хто є належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації інтернеті.

З судовими рішеннями зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Позивач звернувся до суду з вимогою до телеканалу спростувати недостовірну інформацію та стягнути моральну шкоду за поширення цієї інформації.

Велика Палата вказала, що належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник вебсайту, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві.

Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місце проживання (місцезнаходження) неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайта - вільним, належним відповідачем є власник вебсайту, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації. Дані про власника вебсайту можуть бути витребувані відповідно до положень процесуального законодавства в адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188422_nelzya-priznat-skhozhest-torgovykh-marok-esli-potrebitel-vosprinimaet-ikh-po-raznomu

Згідно зі ст. 1 Закону "Про авторське право і суміжні права" власник вебсайту - особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови його використання.

Відповідно до ч. 11 ст. 52-1 Закону "Про авторське право і суміжні права" власники вебсайтів та постачальники послуг хостингу, крім фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, зобов'язані розміщувати у вільному доступі на власних вебсайтах та (або) в публічних базах даних записів про доменні імена (WHOIS) таку достовірну інформацію про себе:

а) повне ім'я або найменування власника вебсайту та постачальника послуг хостингу;

б) повну адресу місця проживання або місцезнаходження власника вебсайту та постачальника послуг хостингу;

в) контактну інформацію власника вебсайту та постачальника послуг хостингу, у тому числі адресу електронної пошти, номер телефону, за якими з ними можливо оперативно зв'язатися.


Так, Суд встановив, що відповідно до вищезгаданої інформацією власником вебсайту є саме телеканал (вказаний позивачем відповідач у справі).

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Як вже писала ЮРЛІГА, використання схожої назви не означає недобросовісну конкуренцію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини