Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192569_fakhovikh-molodshikh-bakalavrv-ne-priymut-na-byudzhet-na-pravo

1. Затверджено умови прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2020 році

Міністерство освіти наказом № 1350 від 30 жовтня 2019 року визначило кого і як прийматимуть на навчання до закладів фахової передвищої освіти. Встановлено порядок фінансування здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра. Зокрема, передбачено, що навчання за спеціальністю "Право" фахових молодших бакалаврів не фінансуватимуться за рахунок бюджетних коштів. Наказом також встановлено строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192566_z-lyutogo-podatkov-nakladn-restruvatimut--blokuvatimut-po-novomu

2. Затверджено новий порядок зупинення реєстрації податкової накладної

З 1 лютого діятимуть нові порядки зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі та розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації, затверджені постановою Кабміну від 11 грудня 2019 року № 1165. Передбачено автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків. Встановлено 8 критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість і 6 критеріїв ризиковості здійснення операцій. Також встановлено перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192532_dozvoleno-prodavati-benzin-u-plastikov-kanstri

3. Оновлено правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами

Набула чинності нова редакція  Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами. Роздрібна торгівля нафтопродуктами здійснюється за наявності у суб'єкта господарювання відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним. Дозволено відпускати нафтопродукти (крім газу нафтового скрапленого) в тару споживача, зокрема металеві каністри та каністри з полімерних матеріалів, які призначені для зберігання нафтопродуктів і на яких нанесене відповідне маркування.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192495_shcho-ne-mozhut-perevriti-nspektori-prats

4. Діють нові правила перевірок інспекторами Держпраці

Оновлений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю передбачає, що перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань, що є позаплановими заходами державного нагляду (контролю) та відповідно до Закону в цій та інших сферах здійснювалися та здійснюються без завчасного попередження. Скасовані норми про невиїзне інспектування та  продовження строків проведення відвідувань за рішенням інспектора.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192486_z-19-schnya-banki-zobovyazan-rozkrivati-povnu-vartst-spozhivchogo-kreditu

5. Банки зобов'язані розкривати повну вартість споживчого кредиту

 Постановою НБУ № 8 від 16 січня передбачено, що  до вартості споживчого кредиту залежно від його виду та за наявності додаткових і супутніх послуг третіх осіб банки включатимуть вартість страхових та податкових платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги держреєстраторів, оцінювачів тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192460_nov-pravila-obmnu-valyut-bez-pdpisu--pechatki

6. Діє новий порядок купівлі-продажу валюти

 Постановами НБУ від 17 січня 2020 року № 9 та № 10, які  прийняті відповідно до Закону про РРО (з урахуванням змін, внесених Законом № 128-IX, що набирають чинності 19 квітня 2020 року) змінено порядок проведення валютно-обмінних операцій: скасовується необхідність проставляти на розрахункових документах РРО такі реквізити, як підписи касира і клієнта, відбиток штампа.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192490_ne-dali-vdpovd-na-advokatskiy-zapit-v-yakiy-sud-zhaltis

7. Велика Палата назвала нюанси юрисдикції спорів з владою, що приховує інформацію

Уточнено позицію щодо юрисдикції спорів про ненадання відповіді на адвокатські запити. Постановою від 17 грудня 2019 року у справі № 826/5331/18 визначено, що вимоги до суб'єкта владних повноважень надати відповідь на адвокатський запит щодо інформації, яка має ознаки публічної, розглядаються в порядку адміністративного судочинства.  У постанові від 16 січня 2019 року у справі № 686/23317/13-а йдеться про те, що адмінсуд не розглядає вимоги стосовно ненадання відповіді на адвокатські запити, спрямовані на контроль за виконанням судового рішення у цивільній справі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192509_ne-podav-deklaratsyu---chekay-na-pozaplanovu-podatkovu-perevrku

8. Відповідальність за неподання податкової декларації

У разі неподання платником податків в установлений термін податкової декларації (якщо таке подання є обов'язковим), контролюючий орган на підставі наявної податкової інформації за результатами документальної позапланової перевірки має право самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника ПДФО. За результатами перевірки податківці самостійно визначать суму грошових зобов'язань платника ПДФО, яку потрібно буде сплатити разом зі штрафом у 25 %.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192478_nov-pravila-zasvdchennya-sudovikh-rshen

9. Діє оновлена інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах

З 1 січня 2020 року почала діяти нова Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом ДСА від 20 серпня № 814.  Встановлено новий порядок засвідчення та видавання копій судових рішень і документів. Перевірити справжність судового рішення можна у VERDICTUM. Ознайомтесь з перевагами системи аналізу судових рішень, замовивши тестовий доступ.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192443_yak-otrimati-mzhnarodn-prava-vodya

10. Правила отримання міжнародного посвідчення водія

Міжнародні водійські права видаються на підставі національних у територіальних сервісних центрах МВС (вартість - 8,16 грн + банківська комісія). Міжнародні права діють 3 роки, але не довше національних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини