Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст складатиме адмінпротоколи при захопленні майна і бізнесу та анулюватиме доступ до реєстрів

Реклама

Порядок розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції викладено в новій редакції постановою Кабміну від 24 грудня 2019 року № 1150.

Мін'юст чи відповідний територіальний орган розглядаючи скаргу перевіряє відомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у разі необхідності витребовує документи (інформацію) і вирішує:

1) чи мало місце рішення, дія або бездіяльність державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації, територіального органу Мін'юсту;

2) чи було оскаржуване рішення, дія або бездіяльність державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації, територіального органу Мін'юсту прийнято, вчинено на законних підставах;

3) чи належить задовольнити скаргу у сфері державної реєстрації або відмовити в її задоволенні;

4) чи можливо поновити порушені права або законні інтереси скаржника іншим способом, ніж визначено ним у скарзі у сфері державної реєстрації;

5) які рішення підлягають скасуванню або які дії, що випливають з факту скасування рішення або з факту визнання оскаржуваних дій або бездіяльності протиправними, підлягають вчиненню.

У разі необхідності Мін'юст чи відповідний територіальний орган повідомляє про обставини скарги правоохоронним органам для перевірки та припинення порушення закону.

Мін'юст чи відповідний територіальний орган складатиме протокол про адміністративне правопорушення у разі виявлення порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідальність за такі порушення встановлена статтями 166-11 та 166-23 КпАП.

При цьому державний реєстратор, уповноважена особа суб'єкта державної реєстрації на протязі 15 днів з дня отримання суб'єктом державної реєстрації, нотаріусом засвідченої копії рішення Мін'юсту чи його територіального органу, зобов'язана прибути до Мін'юсту чи відповідного територіального органу для складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Крім того, реєстраторам - порушникам анулюють доступ до реєстрів.

Якщо суд скасує рішення , Мін'юст не пізніше наступного робочого дня з дня надходження судового рішення забезпечує:

- повторний розгляд скарги у сфері державної реєстрації (у разі скасування рішення про відмову в задоволенні скарги);

- внесення відомостей до реєстрів (у разі скасування рішення про задоволення скарги).

Зверніть увагу! Відстежувати зміни статусу своєї нерухомості за номером в реєстрі речових прав зручно в сервісі SMS-Маяк. Отримуйте сповіщення про зміну статусу нерухомості та своєчасно звертайтесь до суду з позовною заявою про скасування проведених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність реєстраційних дій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини