Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 24 грудня - 3 січня

Реклама

1. Президент призначить суддю на Кіровоградщині

Вища рада правосуддя вирішила внести Президентові України подання про призначення Тетяни Голосеніної на посаду судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.

2. Суддю, яка зупинила ліцензію авіакомпанії SkyUP, звільнять

ВРП підтримала рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП про притягнення судді Баришівського районного суду Київської області Олени Литвиненко до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади. Дисциплінарну справу стосовно судді було відкрито на підставі скарг на її дії під час здійснення правосуддя у справі № 355/771/19 за позовом до ТОВ «Авіакомпанія Скайап» про захист прав споживачів, припинення дії, яка порушує право, та примусове виконання обов'язку в натурі, поданих адвокатом Толкачовим Д.І. в інтересах ТОВ «Авіакомпанія Скайап» та народним депутатом України Геращенком. Нагадаємо, суддя забезпечила позов, зупинивши дію ліцензії на право провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів повітряним транспортом "Авіакомпанії Скайап". Це рішення було скасовано апеляційним судом. Правомірність скасування забезпечення підтвердив і Верховний Суд, вказавши на відсутність правових підстав для забезпечення позову у цій справі у визначений позивачем спосіб. З історією справи можна ознайомитись в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Оцінити всі переваги сервісу можна, скориставшись тестовим доступом.

3. На суддів Касаційного господарського суду намагаються впливати, натякаючи на відкриття кримінальних проваджень

ВРП звернулась до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ігоря Ткача, Людмили Стратієнко, Володимира Студенця про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя. Як зазначили судді, на поштові скриньки за місцем проживання їм неодноразово надходили клопотання з додатками та матеріали, які не містили юридичної складової і не стосувались юридичних аспектів розгляду справи по суті. До клопотання додано статтю невідомого автора, розміщену на невідомому ресурсі, яка містить посилання на депутатські звернення до ДБР та Генерального прокурора щодо розгляду справи та відповіді на ці звернення, смс-листування в Viber, WhatsApp. Вказані дії кваліфіковані суддями як спроба до закінчення розгляду справи по суті дати зрозуміти, що у разі постановлення судового рішення, з яким не буде погоджуватися сторона у справі, для суддів Верховного Суду, які розглядають справу, можуть настати негативні наслідки, у тому числі у вигляді порушення кримінальних проваджень.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191634_virsheno-yak-formuvati-novu-vkks

4. Податися у ВККС бажають 50 людей. Документи приймають до 13 січня

Станом на 2 січня 2020 року до секретаріату Вищої ради правосуддя надійшли документи 50 кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України:

Васильченко Віталій Васильович

Риков Сергій Володимирович

Бондарєв Едуард Миколайович

Волкова Ольга Геннадіївна

Кудрявцев Ігор Володимирович

Журавська Лариса В'ячеславівна

Дашутін Ігор Володимирович

Камінський Олексій Маркович

Пономаренко Іван Петрович

Шендрікова Ганна Олександрівна

Бояринцева Марина Анатоліївна

Балаклицький Іван Ілліч

Отраднова Олеся Олександрівна

Бережний Сергій Дмитрович

Яворська Наталія Іванівна

Мазур Оксана Степанівна

Хилевич Сергій Віталійович

Чуприна Анастасія Олегівна

Варикаша Олександр Дмитрович

Омельчук Олег Миколайович

Пономарьов Павло Олександрович

Харченко Микола Сергійович

Галабурда Надія Анатоліївна

Перова Олена Володимирівна

Піддубний Олексій Юрійович

Сасевич Олександр Михайлович

Зайцев Юрій Олексійович

Жигун Олег Васильович

Головкін Олександр Васильович

Сташук Марина Олександрівна

Гончар Любов Ярославівна

Єлов Віталій Андрійович

Дзюба Юрій Павлович

Братасюк Віктор Миколайович

Фомін Віктор Анатолійович

Фазикош Олексій Васильович

Демяносов Олександр Власович

Супрун Євгеній Борисович

Мельник Роман Сергійович

Васильченко Тетяна Вікторівна

Харакоз Костянтин Сергійович

Ярова Леся Сергіївна

Бакаянова Нана Мезенівна

Борщов Ігор Олексійович

Ярощук Оксана Володимирівна

Новікова Тамара Вадимівна

Аюпова Рано Мухтарівна

Шевченко Лілія Володимирівна

Орєхов Олег Іванович

Ковіня Світлана Володимирівна

Приймання документів буде тривати з 26 грудня 2019 року до 24:00 13 січня 2020 року у Вищій раді правосуддя за адресою: місто Київ, вулиця Студентська, 12-А.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184480_sts-ne-zapustili-dsa-vdklikala-ogoloshennya

5. Аудит поточного стану розробки ЄСІТС мали завершити до кінця 2019 року

Про це повідомив директор Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Олег Тертичний під час засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яке відбулося 26 грудня 2019 року. Як було зазначено під час засідання, ці роботи стануть підґрунтям для затвердження техніко-економічного обґрунтування побудови ЄСІТС, оновлення плану заходів із забезпечення створення та функціонування ЄСІТС і оновлення технічного завдання.

6. Генпрокуратура перевірить, чи адвокат, який пристебнув себе до батареї, тиснув на суд

ВРП звернулась до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за повідомленням судді Дніпровського районного суду міста Києва Мирослави Марченко про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, яка повідомляла, що під час її перебування у нарадчій кімнаті адвокат Рибін В.В. пройшов до спільної приймальні суддів, сів за робоче місце помічника судді та пристебнув себе кайданками до батареї, висловлюючи невдоволення повідомленою датою судового засідання та зазначивши, що буде очікувати виходу судді з нарадчої кімнати до наступного дня. На зауваження не реагував, у зв'язку з чим до суду викликали поліцію.

7. ВРП вимагає перевірити законність невнесення в ЄРДР повідомлення про злочин від судді, який вважає, що обласна прокуратура тисне на нього, відкривши справу за винесену ухвалу

ВРП внесе до ГПУ подання щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення відомостей до ЄРДР за повідомленням судді Ленінського районного суду міста Кіровограда. ВРП розглянула повідомлення судді Олексія Мягкого про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, який, зокрема, переконаний, що внесення до ЄРДР безпосередньо Прокуратурою Кіровоградської області відомостей про кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 375 КК України, щодо дій слідчого судді, який постановив ухвалу про відмову в застосуванні запобіжного заходу підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення стосовно працівника Прокуратури Кіровоградської області, є неправомірним впливом та тиском з боку Прокуратури Кіровоградської області на суддю та Ленінський районний суд міста Кіровограда і свідчить про втручання у діяльність щодо здійснення правосуддя, порушення гарантій незалежності суддів. Відповідно до статті 214 КПК відомості за повідомленням судді Мягкого мали бути внесені до ЄРДР. Проте Генеральна прокуратура України направила його до Прокуратури Кіровоградської області, працівники якої на його думку втручаються в його діяльність як судді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини