Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ скасував умови прийняття громадян до житлово-будівельного кооперативу

Реклама

Конституційний Суд ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції (конституційності) деяких положень Житлового кодексу Української РСР.

Так, цим Рішенням КСУ визнав такими, що не є неконституційними, положення ч. 2 ст. 135 Кодексу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190601_ksu-dav-zelene-svtlo-skasuvannyu-advokatsko-monopol

Згідно з цими положеннями Кодексу до членів житлово-будівельного кооперативу приймаються громадяни, які постійно проживають у даному населеному пункті (якщо інше не встановлено законодавством Союзу РСР і Української РСР) і перебувають на обліку бажаючих вступити до житлово-будівельного кооперативу та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов або користуються правом позачергового прийому до членів кооперативу, а також громадяни, зазначені в ч. 1 ст. 143, ч. 2 ст. 145 і ч. 1 ст. 146 Кодексу.

З аналізу положень Основного Закону України випливає, що право на житло може бути реалізоване у спосіб будівництва житла, придбання його у власність або взяття в оренду, а громадянами, які потребують соціального захисту, - у спосіб отримання соціального житла від держави або органів місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.

Виходячи з наведеного КСУ наголошує, що Конституція встановлює різні способи реалізації свого права на житло і не пов'язує можливості реалізації цього права з постійним проживанням особи у тому чи іншому населеному пункті (з місцем проживання).

КСУ вважає, що положення ч. 2 ст. 135 Кодексу суперечать низці положень Основного Закону України.

КСУ звертає увагу на те, що Кодекс прийнято до набуття чинності Конституцією, а тому ряд його положень є такими, що нівелюють сутність конституційного права кожної особи на житло, не відповідають й іншим конституційним засадам соціального, економічного розвитку Українського суспільства та держави, унеможливлюють вільне набуття кожним права приватної власності на житлові об'єкти відповідно до закону. Суд також підкреслює, що положення преамбули Кодексу суперечать частинам 1, 2 ст. 15 Конституції.

Положення ч. 2ст. 135 Кодексу, визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього Рішення.

Рішення КСУ є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

З рішеннями КCУ зручно ознайомитися у ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Нагадуємо, що до 28 грудня найповніше джерело систематизованої, достовірної правової інформації можна придбати за дуже приємною ціною. З іншими святковими пропозиціями можна ознайомитися тут.

Як вже писала ЮРЛІГА, КСУ дав зелене світло зменшенню кількості нардепів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини