Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Верифікація держвиплат проводиться по-новому

Реклама

Сьогодні, 21 грудня, набув чинності Закон № 324-IX щодо верифікації та моніторингу державних виплат.

Метою цього Закону є підвищення адресності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

У законі визначено, що верифікація - комплекс заходів щодо збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Крім того зазначено, що саме охоплює поняття "державні виплати". До них відносяться пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Визначено, що орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат, має право:

- безкоштовно одержувати інформацію, необхідну для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат, персональні дані, інформацію з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є суб'єкти надання інформації, у тому числі інформацію з обмеженим доступом;

- користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами;

- утворювати комісії та робочі групи, організовувати конференції, семінари і наради з питань верифікації та моніторингу державних виплат;

- інші повноваження, передбачені законами України.

У Законі містяться 3 види верифікації:

- превентивна;

- поточна;

- ретроспективна.

За результатами верифікації орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат, надає органам, що здійснюють державні виплати, підтвердження відповідності наданої реципієнтом інформації вимогам законодавства, що впливають на визначення його права на отримання та розмір державних виплат, під час здійснення превентивної верифікації або рекомендації щодо:

- проведення додаткової перевірки інформації, що містить невідповідності;

- усунення невідповідностей даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є орган, що здійснює державні виплати.

Орган, що здійснює державні виплати, опрацьовує отримані рекомендації у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня їх отримання.

За результатами опрацювання наданих рекомендацій цей орган приймає рішення щодо:

- призначення (перерахунку) державної виплати;

- припинення нарахування та/або здійснення державної виплати;

- поновлення нарахування та/або здійснення державної виплати;

- усунення невідповідностей даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є орган, що здійснює державні виплати.

Прийняття рішення про припинення державних виплат, а також про перегляд розміру або строку їх призначення приймається органом, що здійснює державні виплати, відповідно до законодавства, що регламентує здійснення державних виплат.

З повним текстом Закону зручно ознайомитися у ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Нагадуємо, що до 28 грудня найповніше джерело систематизованої, достовірної правової інформації можна придбати за дуже приємною ціною. З іншими святковими пропозиціями можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини