Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З нового року українців можуть перевести на електронні лікарняні

Реклама

На ранковому засідання 5 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2275 щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Електронні лікарняні з 1 січня 2020 року

В Законі «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пропонується визначити, що електронний реєстр листків непрацездатності - система накопичення, зберігання та використання інформації про видані, продовжені та обліковані листки непрацездатності, створюється як складова частина реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Також передбачено, що тимчасову непрацездатність засвідчує електронний медичний висновок: створюється на підставі медичних записів і реєструється в електронній системі охорони здоров'я із використанням електронного цифрового підпису і містить висновок лікаря (комісії лікарів) за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності. Такий медичний висновок є єдиною підставою для створення листка непрацездатності.

Інструкції та шаблони для кадровика при оформленні виплат робітнику можна отримати в одноіменному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Фонд соціального страхування України

Запропоновано змінити порядок призначення керівника виконавчої дирекції Фонду. Виконавчу дирекцію очолюватиме директор, який призначається та звільняється Кабінетом Міністрів за поданням Мінсоцполітики. Директор призначатиме та звільнятиме трьох заступників (за погодженням з Мінсоцполітики).

До складу правління Фонду входитимуть 10 представників держави та по 4 представники від застрахованих осіб і від роботодавців, які виконують свої обов'язки на громадських засадах. Зазначимо, що чинна редакція передбачає по 7 представників держави, застрахованих осіб та роботодавців.

Корупція

Закон «Про запобігання корупції» хочуть поширити на членів правлінь та посадових осіб виконавчих дирекцій фондів соціального страхування. Встановлюється обов'язок подання ними декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини