Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191260_krimnalne-pokarannya-za-nezakonne-zbagachennya-znovu-v-sil

1. Набрав чинності Закон про покарання корупціонерів

28 листопада набув чинності Закон № 263-IX щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Законом урегульовано питання щодо забезпечення належного функціонування інституту про визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та їх стягнення в дохід держави, особливості позовного провадження у цих справах. Законом, зокрема, доповнено КК новою ст. 368-5 «Незаконне збагачення», згідно з якою набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на шість тисяч п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (6 243 250 грн), - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191257_nabrav-chinnost-zakon-pro-posilennya-pokarannya-za-falsifkatsyu-lkv

2. Набрав чинності Закон про посилення покарання за фальсифікацію ліків

28 листопада набрав чинності Закон № 284-IX щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів. Згідно зі змінами, внесеними до статті 321-1 КК, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів каратимуться позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Ті самі дії, вчинені повторно або групою осіб, службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою інформаційних систем, у тому числі Інтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів, каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна. Дії, які спричинили смерть або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, каратимуться позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191264_zakon-pro-operativno-rozshukov-pdrozdli-v-terorganakh-derzhprikordonsluzhbi-nabrav-chinnost

3. Набрав чинності Закон про оперативно-розшукові підрозділи в терорганах Держприкордонслужби

28 листопада набрав чинності Закон № 285-IX щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України. Законом внесено зміни до абз. 6 ч. 1 ст. 5 Закону "Про оперативно-розшукову діяльність". Визначено, що оперативно-розшукова діяльність здійснюється оперативними підрозділами Державної прикордонної служби України - розвідувальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону (агентурної розвідки, оперативно-технічним, власної безпеки), підрозділами забезпечення внутрішньої безпеки та власної безпеки, оперативного документування, оперативно-розшуковими та оперативно-технічними.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191176_nabuv-chinnost-zakon-pro-rentgenvsk-aparati--vidobutok-uranovikh-rud

4. Набув чинності Закон про рентгенівські апарати і видобування уранових руд

24 листопада набув чинності (за винятком деяких положень) Закон № 107-IX про зміни у сфері використання ядерної енергії. Законом розширено перелік видів діяльності, на які поширюється дія державного регулювання у сфері використання ядерної енергії. До переліку включено видобування та переробку уранових руд. Така діяльність потребує отримання ліцензії. Разом з тим від ліцензування звільняється діяльність, пов'язана з використанням джерел іонізуючого випромінювання, які відповідають критеріям, установленим Кабінетом Міністрів. Крім того, у Законі "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання" визначено основні дозові межі опромінення персоналу, які поширюються і на тимчасових робітників. Через 3 місяці набуде чинності норма, згідно з якою для діагностичних цілей застосовуються діагностичні референтні рівні, які затверджуються МОЗ, та органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Також з 24 лютого діятиме заборона ввезення на територію України, виробництво та прийняття в експлуатацію низки рентгенівських апаратів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191187_zakon-pro-audit-bezpeki-avtomoblnikh-dorg-oftsyno-opublkovano

5. Опубліковано Закон про аудит безпеки автомобільних доріг

16 листопада 2019 року Закон № 200-IX щодо впровадження аудиту безпеки автомобільних доріг було офіційно опубліковано в газеті "Голос України". Закон має особливий порядок набрання чинності: він набуває чинності 16 травня 2020 року, крім абз. 5 пп. 12 п. 2 р. I Закону (йдеться про те, що проведення аудиту безпеки автомобільних доріг є обов'язковим на міжнародних і національних автомобільних дорогах), який набирає чинності щодо міжнародних автомобільних доріг з 1 січня 2021 року та щодо національних - через 2 роки з дня його опублікування. Законом установлено: передбачити запровадження аудиту безпеки автомобільних доріг (на стадії їх проектування) і перевірки їх безпеки (під час експлуатації); визначити органи державної влади та їх повноваження, які здійснюють державне управління у сфері безпеки автомобільних доріг; ввести поняття управління безпекою автомобільних доріг. Воно здійснюватиметься шляхом організації та проведення аудиту безпеки автомобільних доріг, перевірок їх безпеки, виявлення аварійно небезпечних місць (ділянок) і місць концентрації ДТП і ліквідації їх причин; окреслити вимоги до підготовки та перевірки компетенції осіб, що здійснюють аудит та перевірку безпеки автомобільних доріг. Закон «Про автомобільні дороги» доповнюється новим терміном «аудит безпеки автомобільних доріг». До набрання чинності зазначеною нормою аудит та перевірку безпеки автомобільних доріг зможуть проводити особи, які мають сертифікат на право проведення аудиту безпеки автомобільних доріг, чинний у державах - членах ЄС.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191272_nabrav-chinnost-noviy-poryadok-peretinu-ln-rozmezhuvannya

6. Набрав чинності новий порядок перетину лінії розмежування

28 листопада набрав чинності Порядок в'їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій. Зокрема, у ньому зазначено, що в'їзд/виїзд осіб, у тому числі транспортних засобів, за допомогою яких вони переміщуються, а також переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з таких територій здійснюється виключно через визначені контрольні пункти. Їх кількість та місцезнаходження визначаються рішенням Командувача об'єднаних сил. Для перетинання лінії розмежування іноземцями та особами без громадянства необхідно пред'явити будь-який документ, визначений ст. 15 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», і мати дозвіл фізичній особі. Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території можуть слідувати за умови пред'явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі. Крім того, діють нові вимоги щодо неповнолітніх українців.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191278_shtat-mstsevikh--apelyatsynikh-suddv-skorotyat

7. РСУ підтримала скорочення штату місцевих та апеляційних суддів

Рада суддів України вирішила погодитися з пропозицією Державної судової адміністрації щодо необхідності зменшення кількості суддів деяких місцевих та апеляційних судів. Відповідне рішення № 94 РСУ прийняла 22 листопада 2019 року. Так, Рада суддів вирішила: 1. Інформацію Державної судової адміністрації України щодо необхідності зменшення кількості суддів деяких місцевих та апеляційних судів узяти до відома. 2. Погодити зменшення штатної чисельності посад суддів: Київського апеляційного суду на 15 посад; Південно-західного апеляційного господарського суду на 8 посад; Північно-західного апеляційного господарського суду на 1 посаду; Західно-апеляційного господарського суду на 3 посади; Окружного господарського суду міста Києва на 12 посад; Господарського суду міста Києва на 12 посад;

Дніпропетровського окружного адміністративного суду на 8 посад; Окружного адміністративного суду міста Києва на 11 посад.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191267_kiyanam-vstanovili-nov-tarifi-na-vodu

8. Киянам встановили нові тарифи на воду

Постановою від 22 листопада 2019 року № 2468 НКРЕКП встановила нові тарифи на воду киянам, яких обслуговує "Київводоканал". Тарифи на централізоване водопостачання підвищено для споживачів: - які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, - 3,69 грн за 1 куб. м; - не суб'єктів господарювання - 9,86 грн за 1 куб. м. Разом з тим послуга централізованого водовідведення подешевшала для споживачів: - які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, - 2,41 грн за 1 куб. м; - побутових - 7,49 грн за 1 куб. м. Тарифи встановлені без ПДВ, який складає 20 %. Тобто побутові споживачі з грудня платитимуть водоканалу за водопостачання 11 грн 83 коп., за водовідведення - 8 грн 99 коп. Порівняти тарифи з попередніми можна в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191178_zayavu-pro-zamnu-vodyskikh-prav-mozhna-bude-podati-elektronno

9. Кабінет Міністрів оновив Положення про порядок видачі посвідчень водія

15 листопада 2019 року Кабмін прийняв Постанову № 946, оновивши Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, доповнивши документ функціональними можливостями електронного кабінету водія. З моменту набуття чинності документом обмін, обмін посвідчення водія та отримання його після втрати чи викрадення здійснюється також із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС або через Єдиний державний портал адміністративних послуг (у разі коли відцифрований образ обличчя водія міститься в Єдиному державному реєстрі МВС, тобто посвідчення водія видавалося після 1 січня 2013 р.). Отримання замовленого через електронний кабінет водія посвідчення водія відбувається позачергово з урахуванням вимог п. 23 Положення в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві особи. Обмін посвідчення водія провадиться за умови здачі посвідчення водія, що обмінюється. Документ набуде чинності з дня його опублікування.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191193_koli-dogovr-daruvannya-zhitlovogo-budinku-viznayut-nedysnim

10. ВС зазначив, коли договір дарування житлового будинку визнають недійсним

Підставою для визнання правочину недійсним за статтею 225 ЦК може бути лише абсолютна неспроможність особи в момент вчинення правочину розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними. В основу рішення суду про недійсність правочину не може покладатися висновок експертизи, який ґрунтується на припущеннях. Крім того, справи про визнання правочину недійсним з цих підстав вирішуються з урахуванням як висновку судово-психіатричної експертизи, так і інших доказів. Неповне дослідження доказів є підставою перегляду справи судом першої інстанції. Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 18 вересня 2019 року по справі № 311/3823/15-ц. З текстами цього та інших рішень Верховного Суду можна ознайомитися у VERDICTUM.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини