Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як впроваджуватимуть ЄСІТС: концепцію погоджено

Реклама

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України Моніча Б. С. щодо проекту Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, Рада суддів України вирішила:

1. Інформацію Голови Ради суддів щодо Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи взяти до відома.

2. Погодити Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Відповідне рішення № 97 РСУ прийняла 22 листопада 2019 року.

Концепція побудови ЄСІТС визначає:

- основні принципи створення ЄСІТС;

- стратегію формування, функціонування та розвитку інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності судів, державних органів та установ системи правосуддя;

- методи та засоби забезпечення інформаційно-аналітичної підтримки процесів підготовки, прийняття та контролю виконання управлінських рішень шляхом автоматизованого збору, накопичення, обробки, аналізу інформації.

У концепції побудови ЄСІТС визначені структура, організація та принципи побудови ЄСІТС з використанням сучасних програмно-технічних засобів.

Визначено, що ЄСІТС є централізованою системою з гібридною розподіленою архітектурою.

До складу цільової архітектури ЄСІТС входять:

1. Центральна система обробки та зберігання даних.

2. Захищена телекомунікаційна мережа.

3. Інформаційно-телекомунікаційні системи автоматизації діяльності судів, державних органів та установ системи правосуддя.

4. Комплексна система захисту інформації.

Для побудови ЄСІТС передбачаються 4 етапи, кожен із яких характеризується певними завданнями в рамках загального впровадження системи.

У найближчий час передбачені:

- розробка техніко-економічного обґрунтування побудови ЄСІТС;

- визначення системної архітектури, вибір технологій проектування та розробки, побудови апаратно-програмних компонент ЄСІТС;

- визначення переліку та придбання необхідного обладнання, апаратних засобів та програмного забезпечення для функціонування ЄСІТС.

Крім того, планується внесення змін до технічного завдання на побудову ЄСІТС (загальнотехнічне рішення) та розробка часткових технічних завдань на побудову підсистем та модулів ЄСІТС.

У I - II кварталах 2020 року заплановано побудову загальносистемних компонентів та розробка макетів основних підсистем та модулів.

А з 2023 року передбачена можливість подальшої технологічної еволюції та нарощування її функціонального набору у відповідності із досягненнями науково-технічного прогресу, змінами законодавства та актуальними вимогами суспільства.

Очікується, що впровадження ЄСІТС має, зокрема, забезпечити:

- уніфікацію та оптимізацію процесів діяльності судів, органів та установ системи правосуддя;

- ефективну інформаційну взаємодію судів, органів та установ системи правосуддя з іншими державними органами та установами;

- створення єдиної системи електронного документообігу та контролю виконання доручень, яка забезпечить автоматизований рух документів та контроль за проходженням і виконанням документів у повному обсязі, що суттєво вплине на скорочення термінів підготовки та прийняття рішень;

- економію бюджетних коштів, які витрачаються на виготовлення та надсилання сторонам судового процесу процесуальних документів у паперовому вигляді;

- зменшення ризиків, пов'язаних з людським фактором: неможливість втручання до алгоритмів автоматизованого розподілу, формування статистичної та звітної інформації, підвищення рівня незалежності судів;

Нагадуємо, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система повинна була запрацювати з 1 березня після оголошення про це в газеті ВР «Голос України». Однак в день запланованого запуску системи ДСА повідомила про відкликання відповідного оголошення, відтермінувавши запуск ЄСІТС.

Крім того, Рада суддів також зазначила, що суди зобов'язані приймати електронні документи до запуску ЄСІТС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини