Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національність не можна встановити через суд - Велика Палата

25 листопада 2019, 12:03
2704
0
Реклама

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 810/2732/18 повторно визначила, що факт належності особи до певної національності не може бути встановлений у судовому порядку.

У постанові від 11 вересня 2019 року викладено наступну правову позицію.

Національна належність особи є актом її особистого самовизначення і жодним чином не впливає на публічно-правові відносини такої особи з державою. Фіксація національності особи в документі, що її посвідчує, чи в актових записах громадянського стану створила б перешкоду вільному обранню чи відновленню національності, оскільки поставила б таке обрання чи відновлення у залежність від рішення державного органу.

Таким чином, у зв`язку з неможливістю встановлення в судовому порядку фактів щодо належності осіб до певної національності спір про заміну в актовому записі про народження української національності на німецьку,  не підлягає розгляду не лише в порядку адміністративного судочинства, а й у судовому порядку взагалі.

 Аналогічну правову позицію Велика Палата Верховного Суду висловила, зокрема, в постанові від 29 травня 2019 року у справі № 398/4017/18.

Нагадуємо, всі судові рішення можна знайти у VERDICTUM. Правові позиції зібрані в одноіменному розділі модулю "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористатись тестовим доступом до сервісів можна тут і тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини