Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190500_gromadyanam-zabezpechat-bezpereshkodniy-dostup-do-uzberezhzhya-vodoym-priynyato-zakon

1. Набув чинності Закон щодо безперешкодного доступу громадян до водойм

21 листопада набрав чинності Закон № 233-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування". Він вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання чинності. Законом ст. 60 КУпАП доповнено частинами 2 та 3. Встановлено, що обмеження у будь-який спосіб безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, а також до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім передбачених законом випадків, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 400 НМДГ (від 3400 до 6800 грн.) і на посадових осіб - від 400 до 700 НМДГ (від 6800 до 11 900 грн.). Розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ. Забороняється обмеження загального водокористування, у тому числі обмеження купання та плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства, причалювання до берега у світлу пору доби у зв'язку з перебуванням земельних ділянок прибережних захисних смуг (пляжної зони) у користуванні юридичних або фізичних осіб, крім передбачених законом випадків.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191008_nabrav-chinnost-zakon-pro-anbandlng

2. Набрав чинності Закон про анбандлінг

17 листопада 2019 року набрав чинності Закон № 264-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу». Законом передбачено створення відокремленого та незалежного оператора ГТС. Таким чином українське енергетичне законодавство приводиться у відповідність до європейського. У Земельному кодексі закріплюється, що права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, серед іншого, оператор газотранспортної системи та оператор системи передачі. У Господарському кодексі передбачено, що у випадках, визначених Законом "Про трубопровідний транспорт", з метою створення оператора ГТС держава через уповноважених суб'єктів управління об'єктами державної власності на підставі договору може передавати суб'єкту господарювання об'єкти держвласності на праві господарського відання без права їх відчуження.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191059_sogodn-pochnut-shtrafuvati-za-perevezennya-dtey-bez-avtokrsel

3. Набув чинності Закон щодо відповідальності за перевезення дітей без автокрісел

20 листопада набув чинності Закон № 224-IX щодо відповідальності за порушення правил перевезення дітей. Відповідно до Правил дорожнього руху забороняється перевозити: 1) дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку: - у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; - на передньому сидінні легкового автомобіля - без використання зазначених спеціальних засобів; - на задньому сидінні мотоцикла та мопеда; 2) дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля; 3) організовані групи дітей у темну пору доби.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191084_nabuv-chinnost-zakon-pro-zaboronu-rubki-lsv-na-grskikh-skhilakh-karpat

4. Набув чинності Закон про заборону вирубку лісів на гірських схилах Карпат

21 листопада набрав чинності Закон № 249-IX щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону. Так, на стрімких схилах у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону дозволяються лише вибіркові рубки головного користування та вибіркові рубки формування та оздоровлення лісів. На пологих і спадистих схилах у гірських ялицево-букових деревостанах проводяться лише поступові та вибіркові рубки. Законом визначається зміст термінів «ялицево-букові деревостани», «суцільні рубки», «рубки формування та оздоровлення лісів» тощо. Заготівля та вивезення деревини в гірських лісах Карпатського регіону проводяться переважно з використанням природозберігаючих систем машин і механізмів та гужового транспорту, що забезпечують допустимий вплив на довкілля, а також із збереженням наявних вузькоколійних лісовозних залізниць та оптимізацією мережі лісових автодоріг. Прописано вимогу розширити до 2030 року мережу лісових автодоріг з твердим покриттям у лісах регіону до 10 кілометрів на 1000 гектарів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191093_z-novogo-roku-derzhkordon-oblashtuyut-na-vidlenikh-zemlyakh

5. Опубліковано Закон щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону

21 листопада у офіційній газеті ВР "Голос України" опубліковано Закон № 232-IX щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону. Закон набуде чинності 1 січня 2020 року. Кабінет Міністрів у тримісячний строк має затвердити державну цільову програму облаштування державного кордону щодо будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій Державної прикордонної служби України, передбачивши видатки в Держбюджеті.

У межах прикордонної смуги з метою забезпечення національної безпеки і оборони, дотримання режиму державного кордону військовим частинам Державної прикордонної служби України для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій надаються в постійне користування земельні ділянки шириною 30 - 50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми.

Землі водного фонду надаються у постійне користування для зазначених цілей за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Нагадаємо, інформування про початок та хід реєстраційної процедури стосовно земельних ділянок забезпечує SMS-Маяк Земля.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191036_zakon-pro-stvorennya-e-sistemi-u-sfer-budvnitstva-oftsyno-opublkovano

6. Опубліковано Закон про створення е-системи у сфері будівництва

16 листопада в офіційній газеті ВР "Голос України" опубліковано Закон № 199-IX щодо створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у складі містобудівного кадастру. Законом передбачено особливий порядок набрання чинності: він набирає чинності з 1 грудня 2019 року, крім певних положень, що набирають чинності через три, шість, вісім місяців з дня набрання чинності цим Законом, а також через один та два роки. Електронна система складатиметься з Реєстру будівельної діяльності; електронного кабінету користувача електронної системи; порталу електронної системи. Визначено, що реєстрація будівельних норм, змін до них здійснюватиметься через внесення запису до цієї системи. Невід'ємною архівною складовою частиною Реєстру будівельної діяльності буде єдиний реєстр документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів. Крім того, документи дозволять подавати в електронній формі для отримання всіх адмінпослуг у сфері будівництва, а також отримувати такі послуги в електронній формі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190999_zakonoproekt-pro-skasuvannya-advokatsko-monopol-rekomendovaniy-do-vklyuchennya-u-poryadok-denniy

7. Законопроект про скасування адвокатської монополії рекомендований до включення до порядку денного

Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді попередньо схвалити поданий Президентом як невідкладний законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№ 1013). Відповідне рішення Комітет прийняв на своєму засіданні 13 листопада 2019 року, розглянувши законопроект № 1013 і Висновок Конституційного Суду від 31 жовтня 2019 року № 4-в/2019, встановивши таке. 31 жовтня КСУ дійшов узагальненого висновку, що законопроект про внесення змін до Конституції (щодо скасування адвокатської монополії) відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції. Згідно з ч. 5 ст. 149 Регламенту ВР Верховна Рада може розглянути питання і прийняти рішення про попереднє схвалення законопроекту відповідно до ст. 155 Конституції за умови, що такий законопроект за висновком КCУ відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції, і щодо його положень КСУ не висловив застережень. Враховуючи викладене, а також положення ст. 149 Регламенту ВР, Комітет з питань правової політики рекомендував ВР попередньо схвалити поданий Президентом як невідкладний законопроект про внесення змін до Конституції.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191068_ombudman-prosit-ksu-zvlniti-vd-sv-advokatv-shcho-ne-otrimuyut-dokhodv

8. Омбудсман просить КСУ звільнити від ЄСВ адвокатів, що не отримують доходів

18 листопада 2019 року Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до КСУ з поданням щодо визнання неконституційними окремих положень Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Як зазначила омбудсман, за період 2016-2017 років владою було змінено принципи збору єдиного внеску та розширено коло осіб, що підпадають під вимоги його обов'язкового нарахування та сплати. Зокрема, прийняття двох законів (№ 1774 від 6 грудня 2016 року та № 2148-VIII від 3 жовтня 2017 року) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску у разі відсутності доходу та запровадження примусу щодо нарахування та сплати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалась підприємницька діяльність або ні (так званий ЄСВ для «сплячих» ФОП), включаючи працюючих на сезонній основі або нерегулярно, а також у випадках відпустки або хвороби. Омбудсман зазначила, що нарахування єдиного внеску для ФОПів (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід, звужує зміст та обсяг прав фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що є порушенням вимог статей 8, 22, 41 та 42 Конституції, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, який закріплено у Податковому кодексі. Так, Уповноважений ВР з прав людини просить визнати неконституційними окремі положення Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190982_mnyust-zaprovadiv-dodatkovu-avtentifkatsyu-dlya-notarusv--derzhrestratorv

9. Мін'юст запровадив додаткову автентифікацію для нотаріусів і держреєстраторів

Для захисту від випадків несанкціонованого втручання в роботу програмного забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запроваджено додаткову автентифікацію. «Наразі підключення до послуги додаткової ідентифікації здійснюється за бажанням нотаріусів і державних реєстраторів прав на нерухоме майно, проте невідкладно плануємо встановити цю опцію обов'язковою для всіх», - наголосила заступниця Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук. Нотаріуси та державні реєстратори прав на нерухоме майно можуть подати заяву про підключення до послуги додаткової ідентифікації, звернувшись до працівників відповідних регіональних філій ДП «НАІС». Нагадуємо, що ефективно уберегтися від рейдерів допоможуть сервиси SMS-Маяк, SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від ЛІГА:ЗАКОН, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191021_nezhil-primshchennya-bagatokvartirnikh-budinkv-ne-peredayutsya-meshkantsyam-u-vlasnst

10. ВС зазначив, що нежилі приміщення багатоквартирних будинків не передаються мешканцям у власність

Велика Палата 23 жовтня у постанові у справі № 598/175/15-ц зазначила, що нежилі приміщення багатоквартирних будинків не належать до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, на відміну від допоміжних приміщень (кладовок, сараїв тощо), що передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають. Для розмежування допоміжних і нежилих приміщень слід виходити як з місця їх розташування, так і із загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу і порядку їх використання.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини