Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман просить КСУ звільнити від ЄСВ адвокатів, що не отримують доходів

Реклама

18 листопада 2019 року Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до КСУ з поданням щодо визнання неконституційними окремих положень Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Як зазначила омбудсман, за період 2016-2017 років владою було змінено принципи збору єдиного внеску та розширено коло осіб, що підпадають під вимоги його обов'язкового нарахування та сплати.

Зокрема, прийняття двох Законів (№ 1774 від 6 грудня 2016 року та № 2148I від 3 жовтня 2017 року) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску у разі відсутності доходу та запровадження примусу щодо нарахування та сплати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалась підприємницька діяльність або ні (так званий ЄСВ для «сплячих» ФОП), включаючи працюючих на сезонній основі або нерегулярно, а також у випадках відпустки або хвороби.

Омбудсман зазначила, що нарахування єдиного внеску для ФОПів (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід звужує зміст та обсяг прав фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що є порушенням вимог статей 8, 22,41 та 42 Конституції, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, який закріплено у Податковому кодексі.

Так, Уповноважений ВР з прав людини просить визнати неконституційними окремі положення Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини