Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС просить перевірити на конституційність зміни в судоустрої

Реклама

Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо конституційності окремих положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» та Закону «Про Вищу раду правосуддя» у редакції Закону № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Відповідне рішення судді ВС ухвалили сьогодні, 15 листопада, під час засідання Пленуму Верховного Суду.

Верховний Суд наголошує на неконституційності повторної перевірки на компетентність, доброчесність та професійну етику суддів Верховного Суду через скорочення Верховного Суду. Також Пленум ВС звертає увагу на неконституційність положень, які зменшують заробітну плату суддям та визначають порядок дисциплінарної відповідальності суддів. Крім цього, неконституційними Верховний Суд вважає визначений законом порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та порядок звільнення членів ВРП новим органом, не передбаченим Основним Законом.

«Ми сподіваємось, що КСУ розгляне наше подання у найкоротші строки, щоб убезпечити судову систему від початку впровадження неконституційних положень цих законів», - зауважила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190703_opublkovano-zakon-pro-sudovu-reformu

Нагадуємо, що згідно з судовою реформою, зокрема, кількість суддів ВС повинні скоротити до 100 осіб, а посадові оклади суддів ВС зменшаться із 75 до 55 прожиткових мінімумів, тобто зі 145 тис. 200 грн до 106 тис. 480 грн. Крім того, передбачено склад ВККС скоротити з 16 до 12 членів; утворити при ВРП конкурсну комісію для проведення конкурсу на посади членів ВККС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини