Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект щодо штрафів Держпраці готовий до другого читання: штрафи зменшено

Реклама

3 жовтня нардепи прийняли за основу проект Закону № 1233, метою якого є зменшення економічно необґрунтованих штрафних санкцій за порушення норм трудового законодавства України та зупинення процесу ліквідації малого та середнього бізнесу в Україні у зв'язку з застосуванням значних за своїм розміром штрафних санкцій.

Профільний комітет доопрацював відповідний законопроект, внісши зміни до другого читання.

Так, пропонується, щоб юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несли відповідальність у вигляді штрафу в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, а також виплат заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ - у 10-кратному розмірі мінзарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз - 30-кратному, перше читання - письмове попередження). А до юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп пропонується застосовувати попередження.

Вчинення порушення повторно протягом 2 років з дня виявлення порушення - у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (зараз так само встановлюється 30-кратний розмір, перше читання - 4-кратний розмір).

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці пропонується карати штрафом, який дорівнює 2-кратному розміру мінзарплати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз - 10-кратного, перше читання - 2-кратного).

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг мобілізованим працівникам пропонується карати штрафом, який дорівнює 4 розміри мінзарплати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз - 10 розмірів мінзарплати, перше читання -2 розміри). До юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп - попередження.

Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників пропонується карати штрафом, який дорівнює 16 розмірам мінзарплати (зараз - 100 розмірів мінзарплати, перше читання - 8 розмірів).

Порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2 - 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП пропонується карати штрафом, який дорівнює 1 розмір мінзарплати за кожне таке порушення (зараз - 1 розмір мінзарплати, перше читання - письомове попередження). За повторне протягом року з дня виявлення порушення - 2 розміри мінімальної зарплати за кожне таке порушення (перше читання - 1 мінзарплата).

Як вже писала ЮРЛІГА, штраф за перше неоформлення працівника - письмове попередження: проект прийнято за основу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини