Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінились правила отримання водійських прав

Реклама

З 19 жовтня 2019 року діють зміни Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затверджені постановою Кабміну від 3 квітня 2019 року № 320.

Зокрема, встановлено, що посвідчення водія відповідної категорії дійсне протягом 30 років з дати його видачі, крім виданого вперше. Нагадаємо, перші водійські права діють протягом двох років з дня видачі з обмеженим правом керування транспортним засобом.

Як повідомили в Головному сервісному центрі МВС, зміни стосуються, передусім, майбутніх водіїв та автошкіл.

Основні нововведення, які стосуються процедури підготовки водіїв

- допускається індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;

- практичний іспит складається в територіальному центрі МВС, в якому успішно складено теоретичний іспит;

- термін дії свідоцтва про закінчення автошколи скорочено з 10 до 2 років;

- можливість застосування фото- та відеофіксації під час складання іспитів;

- випускникам автошкіл не видається паперове свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації водіїв. Натомість воно в електронному вигляді вноситься закладом до Єдиного державного реєстру МВС.

Для отримання водійських прав до територіального сервісного центру МВС незалежно від зареєстрованого місця проживання подаються такі документи

- паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, посвідку на постійне проживання, посвідку на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист;

- копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС);

- дійсну на дату подання документів медичну довідку;

- наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії);

- документ про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка за професією водія автотранспортних засобів відповідної категорії.

Перед складенням іспитів працівник сервісного центру перевіряє відомості про особу за Єдиним державним реєстром МВС (у тому числі щодо наявності в ньому відповідного свідоцтва про закінчення закладу), Єдиним державним демографічним реєстром, відповідними базами даних та державними реєстрами щодо осіб, які перебувають в розшуку, а також осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами або тимчасово обмежених у цьому праві.

Крім цього, в процедурі взаємодії територіальних органів з надання сервісних послуг МВС із закладами з підготовки водіїв запроваджено електронний обмін інформацією. Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов'язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття.

Також передбачено допуск до іспитів всіх випускників, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти, без додаткового навчання в автошколі.

Змінилася процедура акредитації автошкіл

Акредитацією займатимуться регіональні сервісні центри МВС: документи розглядатимуться за місцем розташування автошколи.

Таким чином, з 19 жовтня 2019 року заяви подаються за місцезнаходженням закладу:

- про затвердження робочих програм і планів та матеріали для проведення державної акредитації - до РСЦ МВС;

- про проведення обстеження матеріально-технічної бази - до ТСЦ МВС.

Сертифікати про державну акредитацію, видані після 5 липня 2016 року закладам, акредитованим Головним сервісним центром МВС, вважаються безстроковими.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини