Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбулося відкрите пленарне засідання Великої палати КСУ відносно скасування адвокатської монополії

Реклама

17 жовтня Велика палата Конституційного Суду на відкритій частині пленарного засідання у формі усного провадження розпочала розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України № 1013 (щодо скасування адвокатської монополії) вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Ознайомитися з текстом цього та інших законопроектів можна модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Під час відкритої частини пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Віктора Городовенка щодо змісту конституційного звернення, підстав відкриття конституційного провадження у справі, а також позицій Національної асоціації адвокатів України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка, Національного університету «Одеська юридична академія», Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого щодо питань, порушених у конституційному зверненні.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188895_svdotstvo-advokata-znadobitsya-tlki-dlya-krimnalnikh-sprav-zakonoproekt-zelenskogo

Як зазначив суддя-доповідач, конституційне звернення ВР за формою і змістом відповідає вимогам Конституції та Закону «Про Конституційний Суд України», порушені в ньому питання підвідомчі КСУ. Враховуючи зазначене, Третя колегія суддів Другого сенату КСУ відкрила конституційне провадження у справі.

ВР відповідно до Постанови ВР «Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) і про його направлення до Конституційного Суду України» від 3 вересня 2019 року № 28-ІХ звернулася до КСУ з клопотанням надати висновок щодо відповідності Законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Нагадуємо, що згідно зі ст. 159 Конституції ВР розглядає законопроект про внесення змін до Конституції за наявності висновку КСУ щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Суд заслухав пояснення учасників конституційного провадження - постійного представника Верховної Ради у КСУ Ольгу Совгирю, представника Президента у КСУ Федора Веніславського, а також залучених учасників конституційного провадження - Міністра юстиції Дениса Малюську, представників Національної асоціації адвокатів України, адвокатів Марину Ставнійчук, Оксану Каденко та представника Академії адвокатури України, професора кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України Сергія Гончаренка.

Велика палата КСУ дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання і перейшла до закритої частини пленарного засідання для надання висновку у справі.

Як вже писала ЮРЛІГА, ВР направила законопроект про скасування адвокатської монополії в КСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини