Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фіктивне підприємництво декріміналізовано: прийнято Закон

Реклама

Нардепи декриміналізували фіктивне підприємництво.

Відповідний Закон (проект № 1080) «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес», поданий групою нардепів від «Слуги народу», 347 голосами було прийнято на ранковому засіданні Парламенту 18 вересня.

Закон спрямований на усунення практики застосування статті 205 "Фіктивне пдприємництво" КК України як інструменту зловживань та у спосіб, що не відповідає меті кримінальної відповідальності. Зазначену статтю, за якою визнається кримінально караним створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, виключено.

Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув п'ять поправок і врахував одну з них.

Підвищено штрафи за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачені в ст. 212 КК.

Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, каратиметься штрафом від 3000 НМДГ (51000 грн) до 5000 НМДГ (85000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, каратимуться штрафом від 5000 НМДГ (85000 грн) до 7000 НМДГ (119000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років. Розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

В абзаці першому частини третьої статті 216 КПК відповідно цифри 205 виключено.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини