Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР направила законопроект про скасування адвокатської монополії в КСУ

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188895_svdotstvo-advokata-znadobitsya-tlki-dlya-krimnalnikh-sprav-zakonoproekt-zelenskogo

Народні депутати на ранковому засіданні ВР 3 вересня вирішили включити до до порядку денного другої сесії президентський законопроект № 1013 про скасування адвокатської монополії та направили його в КСУ для перевірки відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Президент пропонує залишити адвокатам лише виключне право на захист особи від кримінального обвинувачення. Виключається перехідне положення про введення монополії адвокатури на представництво в судах 2016 року (передбачався поступовий перехід на представництво інтересів у судах тільки адвокатами з 2020 року).

Зверніть увагу: поки що проект не розглядається по суті. Депутати можуть прийняти рішення тільки пісял висновку Конституційного Суду України.

Як доповів член Комітету з питань правової політики Олександр Мережко, законопроект про внесення змін до Конституції відповідає формальним вимогам і може бути включений до порядку денного і має бути направлений до КСУ. Направлення законопроекту на техніко-юридичне оцінювання та публікація для всенародного обговорення є доцільним лише після отримання висновку КСУ.

"Держава повина надати громадянину можливість самостійно обирати механізм захисту своїх прав, прошу підтримати законопроект", - звернувся до депутатів пан Мережко.

Під час обговорення депутати говорили про порушення регламенту. По-перше, комітети не можуть приймати рішення в міжсесійний період (перша сесія була закрита 2 вересня, друга сесія відкрита 3 вересня). По-друге, народних депутатів позбавили можливості подати альтернативні законопроекти (хоча на цей закид було повідомлено, що, оскільки йдеться про зміни в Конституцію, депутати можуть зібрати 150 підписів і внести проект - Комітет його з радістю розгляне).

Разом з тим говорили і про нагальність законопроекту. Зокрема, депутатка від "Батьківщина" Анжеліка Лабунська згадала про конфлікт в київській адвокатурі, який спричинив функціонування двох місцевих органів адвокатського смоврядування і неясність статусу адвокатів, які отримали свідоцтва у неповноважній, за твердженням НААУ, раді. Крім того, пані Лабунська закликає переглянути розміри судового збору.

Комітет з питань європейської інтеграції рекомендував звернутись до Венеційської комісії та ініціювати спільні слухання з залученням громадськості і експертів.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини