Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арбітражні керуючі отримають доступ до реєстрів з інформацією про боржників

Реклама

Уряд вніс зміни до Положення про Міністерство юстиції України.

Відповідну постанову № 797 було прийнято на урядовому засіданні 21 серпня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/181141_priynyato-kodeks-z-protsedur-bankrutstva

Функції Мін'юсту як державного органу з питань банкрутства приводяться у відповідність до Кодексу України з процедур банкрутства.

Зокрема, актуалізовано повноваження міністерства з моменту, коли Кодекс набуде чинності.

Мін'юст сприятиме створенню умов, необхідних для реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (зокрема, процедур банкрутства державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка держвласності перевищує 50 %).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186791_kodeks-ukrani-z-protsedur-bankrutstva-nov-mozhlivost-dlya-kreditorv--borzhnikv

Також міністерство організовуватиме систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації арбітражних керуючих; визначатиме вимоги для отримання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого, затверджуватиме порядок складення кваліфіспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражних керуючих, видаватиме та анулюватиме свідоцтво про право на здійснення такої діяльності, його дублікат і переоформлюватиме його, тимчасово зупинятиме право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

На міністерство покладено обов'язок формувати та вести Єдиний реєстр арбітражних керуючих України, який є складовою частиною Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Міністерство встановлюватиме порядок розкриття інформації про фінансовий стан боржника та хід провадження у справі про банкрутство на спеціалізованій сторінці власного веб-сайта; визначатиме порядок подання арбітражним керуючим держреєстратору відомостей про юр- і фізосіб-підприємців, щодо яких відкрито провадження у справі про банкрутство, необхідних для ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Також Мін'юст:

- складатиме на запит суду, прокуратури або іншого уповноваженого органу висновки про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства;

- визначатиме та затверджуватиме примірну форму плану санації та плану реструктуризації;

- затверджуватиме форму декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність фізичної особи;

- визначатиме вимоги до форми та порядку ведення реєстру вимог кредиторів;

- затверджуватиме за погодженням з Укрдержархівом правила ведення діловодства та архіву арбітражного керуючого, порядок ведення і подання статзвітності, оперативної звітності та інформації арбітражними керуючими, встановлюватиме опис і порядок використання посвідчення та печатки арбітражних керуючих;

- забезпечуватиме доступ арбітражних керуючих до державних баз даних і реєстрів, держателем яких є Мін'юст, зокрема електронних, що містять інформацію про боржників, їх майно та кошти.

Постанова набере чинності одночасно з введенням в дію Кодексу України з процедур банкрутства (21 жовтня 2019 року), крім доповнення основних завдань Мін'юсту забезпеченням формування та реалізації політики щодо функціонування електронної торгової системи (воно набере чинності з дня опублікування постанови).

Також пропонуємо дізнатися думку судді Київського апеляційного господарського суду Бориса Полякова щодо того, хто є боржником за Кодексом з процедур банкрутства.

Зверніть увагу, что убезпечити свою нерухомість можна, контролюючи реєстраційні дії щодо свого майна. У цьому вам допоможе зручний сервіс SMS-маяк, який забезпечить інформування про початок і перебіг реєстраційної процедури щодо вашего нерухомого майна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини