Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безготівкові розрахунки у військовий період здійснюватимуть не всі банки

Реклама

В умовах воєнного стану безготівкові розрахунки здійснюватимуться лише через визначені уповноважені банки. Для цього в мирний час суб'єкти господарювання, які мають мобілізаційні завдання, будуть відкривати рахунки саме в цих банках.

Відповідне положення містить постанова Правління Нацбанку «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній грошовій одиниці України в особливий період» № 103, яка набула чинності 10 серпня 2019 року.

Визначено, що залежно від рівня ризику для банківської системи, масштабу загрози, інших факторів визначаються три етапи функціонування особливого періоду:

1) банки в умовах першого етапу особливого періоду здійснюють розрахунки через систему електронних платежів Нацбанку у порядку, установленому нормативно-правовим актом НБУ, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті;

2) Нацбанк в умовах другого етапу особливого періоду має право прийняти рішення про обмеження, зупинення здійснення безготівкових розрахунків у банках, які зареєстровані у місцевостях, у яких введено воєнний стан;

3) Національний банк в умовах третього етапу особливого періоду в разі введення воєнного стану на всій території України приймає рішення щодо здійснення безготівкових розрахунків тільки через визначені уповноважені банки.

Національний банк визначає перелік уповноважених банків і щороку (або за потреби) уточнює цей перелік.

Уповноважені банки у мирний час відкриватимуть поточні рахунки суб'єктам господарювання, які мають мобілізаційні завдання, для забезпечення їхньої діяльності в особливий період.

Для відкриття рахунку суб'єкт господарювання, який залучається до виконання мобілізаційних завдань та не має рахунку в уповноваженому банку, має подати:

- заяву;

- копію договору щодо виконання мобілізаційного завдання;

- копію належним чином зареєстрованого установчого документа (для підприємств);

- перелік осіб, які мають право розпоряджатись рахунком (для підприємств).

Між уповноваженим банком і суб'єктом господарювання укладається в письмовій формі договір банківського рахунку.

В умовах 3 етапу уповноважені банки переказуватимуть кошти у встановленому НБУ порядку, за умови функціонування системи електронних платежів, а якщо система буде несправна - переказ коштів здійснюватиметься на підставі паперового платіжного доручення.

Платник оформляє таке платіжне доручення не менше ніж у чотирьох примірниках із використанням технічних засобів або заповнює власноручно. Примірник платіжного доручення, який залишається в уповноваженому банку, повинен містити підписи осіб, які мають право розпоряджатися рахунком. Під час підписування платіжного доручення не дозволяються використання факсиміле, а також виправлення.

Передавання пакетів документів між уповноваженими банками здійснюватиметься спеціальним зв'язком.

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА :ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини