Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Захист стартапів: важливість та особливості

2 серпня 2019, 12:58
453
0
Автор:
Реклама

Слово "стартап" уже не звучить дивно чи незвично для українських реалій. Стартапом є молодий бізнес, створений зазвичай невеликою кількістю людей, які будують свій бізнес на основі інновацій і сучасних технологій. Доволі часто стартапи називають "гаражними" компаніями, оскільки засновники практики стартапів - американські підприємці, які відкривали свої перші офіси в гаражах власних будинків і ночами намагалися там створити свій бізнес. Одним із найуспішніших прикладів гаражного стартапу є історія створення Apple. Зазвичай люди, які створюють стартап, - амбіційні, цілеспрямовані та максимально зацікавлені в тому, щоб їхній бізнес розвивався і досяг рівня unicorn (вартістю 1 мільярд доларів і більше). Часом у процесі створення своєї компанії та намагаючись створити цікавий і якісний продукт, який приваблюватиме споживачів, власники забувають про важливі юридичні складові, оскільки час і ресурси обмежені, а результат потрібен на вчора. Чому варто не забувати про юридичну складову бізнесу і як його захистити від потенційних юридичних ризиків? Варто, оскільки саме юридична складова є такою самою невід'ємною складовою бізнесу, як і гарна ідея, а ризики неоформлення певних моментів є досить високими.

Джентльменська угода?

Отже, коли вже є ідея для стартапу і знайшлися люди, які допомагатимуть її реалізовувати, варто із самого початку визначити ключові моменти взаємовідносин між сторонами та чітко визначити ролі кожного з учасників створення й реалізації проекту. Зазвичай у стартапі є хтось, хто інвестує, і той, хто шукає інвестиції, хтось є "мізками", а хтось "руками" проекту. Тож потрібно укласти певну угоду про співпрацю, яка регулюватиме взаємовідносини між усіма учасниками цього процесу на його початкових етапах. Усні домовленості між людьми, відомі як джентльменські угоди, працюють тільки до певного часу. На жаль, наразі в Україні не існує документа, який міг би закріпити наміри сторін про потенційну співпрацю, але такі документи існують в інших юрисдикціях. Їх може бути викладено у вигляді меморандумів про взаєморозуміння (MoU), term sheet, або листа про наміри (LOI).

Про особливості кожного з видів угоди про співробітництво, та про дієвість правильного юридичного структурування бізнесу читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини