Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поняття "конфлікт інтересів" у трудовому законодавстві

26 липня 2019, 16:35
2315
0
Автор:
Реклама

На сьогодні поняття "конфлікт інтересів" у трудовому праві не визначено. Кодекс законів України про працю (далі - КЗпП) містить щодо цього лише одну статтю - 251, якою роботодавцю надано право обмежувати спільну роботу родичів або свояків у разі, якщо через виконання трудових обов'язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному. Стосовно роботодавців державної форми власності в КЗпП зазначено, що порядок запровадження таких обмежень має бути встановлено законодавством.

Зважаючи на положення ст. 9 КЗпП щодо недійсності умов трудових договорів, які погіршують становище працівників порівняно із законодавством України, то можливості конкретизації та розширення положень, спрямованих на запобігання конфлікту інтересів, фактично в роботодавця не було.

Деякі зрушення відбулися з прийняттям у 2014 році Закону України "Про запобігання корупції" (далі - Закон про запобігання), дію якого було поширено й на юридичних осіб приватного права в передбачених законодавством випадках.

Завдяки цьому стало можливим використовувати визначення конфлікту інтересів, закріплене в Законі про запобігання.

Потенційний конфлікт інтересів - наявність в особи приватного інтересу у сфері, у якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об'єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Детальніше про рішення проблеми запобігания конфлікту інтересів читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини