Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зняти з майна арешт, накладений в порядку КПК 1960 року, можна за правилами ЦПК - Велика Палата

Реклама

У разі, якщо арешт накладений на майно особи, яка не є учасником кримінального провадження, розпочатого в період дії КПК 1960 року, спір щодо зняття арешту з майна є приватноправовим і має розглядатися за правилами цивільного судочинства.

Такий висновок зробила Велика Палата в постанові від 24 квітня 2019 року у справі № 2-3392/11.

https://verdictum.ligazakon.net/document/81691819?docId=81691819&productAlias=verdictum_web

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Позивачі звернулися до суду з позовом, у якому просили зняти арешт з належного їм майна, накладений під час досудового слідства на підставі положень КПК 1960 року. При цьому позивачі зазначили, що вони не були сторонами кримінального провадження.

Відповідно до п. 9 розд. XI «Перехідні положення» КПК 2012 року питання про зняття арешту з майна, накладеного під час дізнання або досудового слідства до дня набрання чинності цим Кодексом, вирішується в порядку, що діяв до набрання чинності цим Кодексом.

Згідно з відповідним протоколом слідчим Генеральної прокуратури у зв`язку з розслідуванням кримінальної справи було накладено арешт на майно.

Відповідно до ЦПК (у редакції, чинній на час розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій) встановлено, що спори про цивільне право, пов'язані з належністю майна, на яке накладено арешт, розглядаються в порядку цивільного судочинства у позовному провадженні, якщо однією зі сторін відповідного спору є фізична особа, крім випадків, коли розгляд таких справ відбувається за правилами іншого судочинства.

Таким чином, ВП дійшла висновку, що у разі, якщо арешт накладений на майно особи, яка не є учасником кримінального провадження, розпочатого в період дії КПК 1960 року, спір щодо зняття арешту з майна є приватноправовим і має розглядатися за правилами цивільного судочинства.

Нагадаємо, що за допомогою сервісу SMS-Маяк ви зможете оперативно контролювати реєстраційні дії стосовно своєї нерухомості та убезпечити її від недобросовісних дій шахраїв.

Як вже писала ЮРЛІГА, проведення торгів до укладення сторонами договору оспорюється у адміністративному суді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини