Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата відмінила деякі положення регламенту ВККС

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/151034_novyy-sud-dobroporyadochnyy-i-etichnyy

Велика Палата погодилася з рішенням Касаційного адміністративного суду ВС та визнала протиправними та нечинними деякі положення регламенту ВККС, що регулюють порядок розгляду Комісією інформації щодо судді (кандидата на посаду судді), висновку про невідповідність судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності, наданих Громадською радою доброчесності.

Відповідне рішення у справі № 9901/460/18 було прийняте Великою Палатою учора, 25 червня 2019 року.

Згідно зі справою, колегія суддів КАС ВС дійшла висновку, що скасуванню підлягають такі підпункти регламенту:

- підпункт 4.10.2 відповідно до якого суддя має бути ознайомлений Громадською радою доброчесності з інформацією, що може свідчити про невідповідність його критеріям професійної етики та доброчесності або висновком, та має право надати ГРД відповідні пояснення.

Судом встановлено, що чинним законодавством не передбачається обов'язок судді надати контактні дані для ГРД, за допомогою яких Рада могла б встановити зв'язок з відповідною особою та отримати від неї пояснення. Відповідачем такі контактні дані також не надаються, а у ГРД відсутні передбачені законом повноваження для отримання такої інформації.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169254_gromadska-rada-dobrochesnost-vdmovilasya-otsnyuvati-suddv

Крім того, інформація/висновок, які надаються ГРД, є предметом оцінки Комісії та суддя має право надати будь-які пояснення щодо матеріалів, які містяться в суддівському досьє під час співбесіди з відповідачем, оскільки у відповідності до ч. 9 ст. 85 Закону "Про судоустрій і статус суддів" співбесіда полягає в обговоренні результатів дослідження досьє. Законом визначено, що суддя надає пояснення з приводу фактів, викладених в інформації/висновку ГРД безпосередньо відповідачу.

- підпункт 4.10.3 щодо вимог до висновку та інформації, наданою ГРД. У разі недотримання ГРД зазначених вимог ВККС у складі колегії може ухвалити рішення про залишення без розгляду такої інформації або висновку.

Суд зазначає, що цим положенням відповідач фактично наділяє себе повноваженням, яке не передбачено Законом "Про судоустрій і статус суддів", зокрема, надає собі право залишати без розгляду інформацію або висновок, які були надані ГРД. В жодному положенні зазначеного Закону не передбачено право ВККС України приймати рішення про залишення без розгляду інформації або висновку, які були надані ГРД, як і не передбачено право не досліджувати відповідні документи.

- підпункт 4.10.6 згідно з яким повноваження представника ГРД підтверджуються письмовим рішенням ГРД, ухваленим на її зборах, яке подається відповідальному працівнику секретаріату ВККС до початку розгляду відповідного питання на засіданні.

https://jurliga.ligazakon.net/news/165135_vkks-vystupaet-protiv-obshchestvennogo-soveta-dobroporyadochnosti

Судом встановлено, що вимоги щодо підтвердження повноважень представника ГРД письмовим рішенням ГРД, ухваленим на її зборах, суперечать змісту п. 4 ч. 6 ст. 87 Закону "Про судоустрій і статус суддів", в якому визначено, що ГРД делегує уповноваженого представника для участі у засіданні ВККС щодо кваліфікаційного оцінювання судді.

Наявність будь-яких рішень про надання повноважень члену ГРД на участь в засіданні ВККС положеннями вищезазначеним Законом не передбачена.

Дослідивши матеріали справи, ВП ВС залишила апеляційну скаргу ВККС без задоволення, а рішення КАС ВС - без змін.

А з рішенням по цій справі Касаційного адміністративного суду у складі ВС можна ознайомитись у Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини