Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий суд: доброчесний і етичний

Реклама

27 вересня в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ Асоціація юристів України спільно з Вищою кваліфікаційною комісією суддів провела круглий стіл, присвячений створенню Громадської ради доброчесності.

Створення цього нового унікального органу передбачене новим Законом про судоустрій і статус суддівякий, у свою чергу, був прийнятий в контексті судової реформи.

Доброчесність (доброчесність) взагалі є наріжним каменем змін. Реформатори хочуть замінити поганих суддів на хороших - що відповідають не лише професійним і етичним вимогам, але і критерію доброчесності. Свою доброчесність суддя повинен буде задекларувати особисто (декларація подається щорічно до 1 лютого). Перевіряти задекларовану доброчесність при квалифоценивании і буде спеціальний орган при Вищій кваліфікаційній комісії суддів - Громадська рада доброчесності. З деякими обмовками доброчесність можна вважати інститутом репутації. В принципі, і зараз за суддями пильно спостерігають, а активісти беруть участь в дисциплінарних провадженнях по суддях. Закон же дозволить інтегрувати громадськість в процедуру відбору суддів, формалізуючи правозастосування.

Мета і терміни створення

Як пояснив Станіслав Щоткасекретар ВККС, Рада створюється для допомоги Комісії в перевірці судді на доброчесність і професійну етику, а не компетентність. При цьому він відмітив, що в процесі створення Комісія залишається декілька осторонь, виконуючи формальні функції, визначені Законом (публікація оголошення про збори громадських організацій; прийом документів від них; допуск до зборів; проведення зборів).

Рада займеться збором і перевіркою інформації відносно судді, на підставі чого на засіданні ВККС буде представлено укладення відносно його доброчесності. Цей висновок включається в суддівське досьє і враховується ВККС при ухваленні рішення про підтвердження або непідтвердження здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Говорячи про те, яким чином суддя повинен перевірятися на відповідність етичним стандартам і критерію доброчесності, С. Щотка нагадаємо про Кодекс суддівської етики і міжнародні стандарти. Крім того, можна опитати сторін у справі (за випадковим принципом), вивчити звіт інспектора ВККС, усі рішення по судді, інформацію про участь в конкурсах, дисциплінарні провадження і т. д.

Станіслав Щотка, Денис Бугай

За прогнозами Микити Нуралинаексперта проекту АЮУ "Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства", збори громадських організацій, на яких оберуть Раду, повинні відбутися в листопаді (орієнтовно 11 листопада). Дата приблизна, оскільки Закон не для усіх етапів встановлює конкретні терміни. Зокрема, невідомо, через скільки днів з дати набуття чинності Закону ВККС повинна опублікувати оголошення про скликання зборів. Документи ж від організацій приймаються впродовж 15 днів з дати публікації оголошення, рішення про допуск приймається впродовж наступних 10 днів, а запрошення на збори розсилаються не менше чим за 10 днів до його дати.

Микита Нуралин

Відбір

Рада створюється в два етапи: спочатку відбір проходять громадські організації, потім з їх представників обираються члени Ради.

Вимоги до громадських організацій, які можуть бути допущені до відбору, високі. Їх повинно бути не менше 5, і юристи виражали побоювання, чи не буде створення Ради під загрозою, адже мало хто їм відповідає. Але, як заявив Роман Куйбидаексперт "Реанімаційного пакету реформ", ці побоювання марні, оскільки за результатами проведеного моніторингу більше 30 громадських організацій заздалегідь відповідають поставленим вимогам.

Отже, громадські організації для участі у формуванні Ради повинні:

1) здійснювати не менше двох років діяльність, спрямовану на боротьбу з корупцією, захист прав людини, підтримку інституціональних реформ;

2) мати реалізовані проекти в цих сферах;

3) мати успішний досвід співпраці з міжнародною організацією, яка має бездоганну репутацію.

Для участі у зборах громадські організації подають пакет документів, серед яких : рекомендаційний лист від міжнародної організації з бездоганною репутацією про успішний досвід співпраці або від виконання проекту міжнародної технічної допомоги; копії звітів за результатами фінансового аудиту не менше двох реалізованих проектів із залученням міжнародної технічної допомоги або копія звіту за результатами аудиту діяльності; біографічна довідка представника; біографічна довідка кандидата (кандидатів) до складу Громадської ради доброчесності, яку висуває громадське об'єднання; мотиваційний лист кандидата і його декларація.

Роман Маселко, Роман Куйбида

Громадські організації, що пройшли відбір, виберуть зі своїх представників в Раду 20 членів. Член Ради повинен відповідати встановленим Законом вимогам: він може бути представником правозахисної громадської організації, ученим-правознавцем, адвокатом або журналістом; бути визнаним фахівцем у своїй сфері; мати високу професійну репутацію; бути політично нейтральним і доброчесним.

При цьому членами Ради не можуть бути колишні прокурори, правоохоронці і митники, держслужбовці і т. д. (що проходили службу впродовж 5 останніх років)а також судді і судді у відставці.

Результати

Збори досвідчених, прозорих, співпрацюючих з міжнародними громадських організацій повинно забезпечити членство в Раді тільки доброчесних представників, - вважає Р. Куйбида. Вже на першому засіданні Рада вирішить технічні питання: затвердить регламент, алгоритм перевірки, механізм подолання розбіжностей між чотирма колегіями, механізм припинення членства (Закон не передбачає).

Окрім укладення Рада зможе приймати рішення про надання інформації по судді (як позитивною, так і негативною), яку у нього немає можливості перевірити.

Таким чином, створюється механізм деякої підзвітності суддів суспільству - тепер вони діятимуть, більше думаючи про свою репутацію і спосіб життя.

При цьому, як відмітив суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Кравец, ключовою є мотивованість укладення Ради. Цей орган контролю за суддями не повинен з ними боротися, адже так довіра до судової влади не відновиться.

Олександр Кравец

Проблеми

Якщо говорити про процес створення Ради загалом, з теоретичних позицій, усе здається простим і зрозумілим. У Законі детально описані вимоги до кандидатів, процес створення і функції Ради. Але, повертаючись до прози життя, можна задатися питаннями (що і зробили учасники дискусії), на що члени Ради житимуть в період здійснення своїх повноважень, де Рада буде розміщена, і як він виконуватиме свої функції за відсутності державного фінансування.

Відмітимо, що члени Ради працюватимуть на громадських засадах, а у ВККС зараз немає приміщень, придатних для розміщення такої кількості людей (у Раді 20 членів, до того ж йому потрібний апарат).

Стосовно першого питання Р. Куйбида відмітив, що буде можливим міжнародне фінансування. А по словах С. Щотки, розмістити Раду можна буде у ВККС лише за умови ремонту технічних приміщень.

Крім того, для членів Ради має бути забезпечений доступ до усіх реєстрів - це теж упирається в проблему забезпечення технічною базою.

Не вирішено питання комунікації членів Ради з суддями, що проходять перевірку. Однозначно ясно тільки те, що член Ради не повинен сам ініціювати контакт.

Також залишається відкритим питання відповідальності членів Ради. Як Р. Куйбида, так і Роман Маселкочлен Ради громадського контролю НАБУ, вважають, що члени Ради не здійснюватимуть протиправних дій, дороживши своєю репутацією.

В цілому, як признався Р. Куйбида, ідея створення Ради була викликана позитивними результатами роботи Тимчасовою слідчою комісією з перевірки суддів при Вищій раді юстиції. Нагадаємо, ця комісія розглядала справи про порушення присяги суддями в період масових протестів. Зрозуміло, що механізм абсолютно інший, але ідея одна і та ж - судді мають бути підзвітні громадянському суспільству. Непогано було б, якби обрані представники громадськості виправдали високі очікування.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини