Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримати адресу об’єкта будівництва та нерухомого майна з 1 липня можна буде за 5 днів

Реклама

За новим порядком отримати адресу об'єкта будівництва та нерухомого майна можна буде за 5 днів, тоді як зараз цей строк становить у середньому 30 днів.

Відповідна урядова постанова від 27 березня 2019 року № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» набрала чинності 28 квітня цього року.

Зазначеною постановою затверджено Тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна, який набирає чинності 1 липня 2019 року. Установлено, що присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна з 1 липня 2019 року здійснюється виключно відповідно до цього Тимчасового порядку.

Для спрощення умов для ведення бізнесу вводиться єдиний, чіткий і прозорий порядок присвоєння поштових адрес будівельним об'єктам. Вони надаватимуться автоматично до початку будівництва разом із містобудівними умовами та обмеженнями або будпаспортом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185597_zarestruvati-deklaratsyu-pro-gotovnst-obkta-do-ekspluatats-mozhna-bude-za-den-onlayn

Також цією постановою спрощується реєстрація декларації про готовність об'єкта до експлуатації. Це можна буде зробити через зручний онлайн-кабінет за 1 день замість 10-ти. Реєстрація декларації шляхом внесення до реєстру даних, зазначених у декларації, здійснюється автоматично у день її надходження. Ця зміна також запрацює з 1 липня.

Адреса об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна не присвоюватиметься тимчасовим спорудам, а також іншим об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна, перелік яких визначається Мінрегіоном. За присвоєння адреси об'єкту будівництва, об'єкту нерухомого майна плату не стягуватимуть.

Уповноваженому органу з присвоєння адреси (яким може бути виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, районні в м. Києві державні адміністрації, місцева державна адміністрація) забороняється вимагати від замовника будівництва не передбачені затвердженим Порядком документи для прийняття рішення про присвоєння та зміну адреси об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна.

З дати прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта присвоєна адреса об'єкта будівництва автоматично вважається адресою об'єкта нерухомого майна та не потребує прийняття додаткових розпорядчих документів відповідними уповноваженими органами з присвоєння адреси.

Замовник будівництва протягом 5 робочих днів з дня реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації або видачі відповідного сертифіката забезпечує направлення в електронній формі повідомлення про прийняття в експлуатацію об'єкта нерухомого майна відповідному уповноваженому органу з присвоєння адреси.

Присвоєння адреси самочинно збудованому об'єкту нерухомого майна, на яке визнано право власності за рішенням суду, здійснюється згідно із затвердженим Порядком після прийняття об'єкта в експлуатацію.

Уряд доручив Мінрегіону реалізувати з 1 липня 2019 р. по 31 грудня 2020 р. експериментальний проект з присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна; оприлюднити інформацію про реалізацію експериментального проекту на своєму офіційному веб-сайті; затвердити до 1 липня 2019 року порядок визначення реквізитів адреси об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна та перелік об'єктів будівництва та об'єктів нерухомого майна, яким не присвоюється адреса об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна; затвердити протягом трьох місяців з дня набрання чинності цією постановою порядок функціонування електронного кабінету та подати не пізніше ніж через три місяці після завершення реалізації експериментального проекту Кабінетові Міністрів України звіт про його результати.

Про алгоритм дій для отримання дозвільної документації на будівництво об'єктів можна дізнатися із однойменної статті, розміщеної в аналітичному виданні ЮРИСТ&ЗАКОН. Форма декларації доступна в модулі "Форми та бланки" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Дізнатися про декларації про готовність об'єкта будівництва до експлуатації можна із відповідної ситуації, що міститься в модулі "Ситуації для юриста" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини