Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помічника судді не можна звільнити без подання судді - Велика Палата

Реклама

Велика Палата Верховного Суду вказала, що звільнення з посади помічника судді без подання судді є неправомірним.

Відповідний висновок міститься у постанові від 13 березня 2019 у справі № 308/4431/17 , якою залишено без змін рішення нижчих судів про поновлення на роботі додаткової помічниці судді, незаконно звільненої у зв'язку з закінченням строку трудового договору.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170282_opublkovano-nove-polozhennya-pro-pomchnika-sudd

Відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів" та Положення про помічника судді загальної юрисдикції помічник судді - це працівник патронатної служби в суді, який забезпечує виконання суддею повноважень щодо здійснення правосуддя. Судді самостійно добирають помічників, які призначаються на посаду та звільняються з посади керівником апарату відповідного суду за поданням судді. Помічник судді призначається на посаду на строк повноважень безпосереднього керівника та не довше ніж на період перебування безпосереднього керівника у штаті суду. Призначення на посаду помічника судді здійснюється на підставі письмового подання судді без конкурсного відбору наказом керівника апарату відповідного суду.

На час звільнення позивачки суддя продовжував працювати і мав повноваження. Суддя надав подання про призначення помічника на час виконання ним повноважень судді цього суду. Натомість подання про звільнення помічника не було внесене. Звільнення без такого подання є неправомірним. Зазначено, що відкликання суддею свого подання про призначення помічника відбулось після видачі оспорюваного наказу про звільнення, тому не має правового значення.

Крім того, зазначено, що справа повинна розглядатися в порядку цивільного судочинства, оскільки помічник судді відноситься до патронатної, а не державної служби.

Як раніше писала ЮРЛІГА, Кабмін впорядкував зарплату в судах на 2019 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини