Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок нерухомості й будівництва: головні законодавчі зміни

11 квітня 2019, 14:00
1407
1
Автор:
Реклама

2018 рік і початок 2019 року принесли багато законодавчих змін у сфері будівництва й нерухомості - Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно розпочало процес оновлення застарілих ДБН і нормативної бази.

Значну кількість новацій спрямовано на послаблення контролю й лібералізацію правового боку будівельного процесу, вони покликані оптимізувати бізнес-процеси в цій сфері та підтримати її розвиток. Однак нові ДБН ставлять досить жорсткі вимоги, особливо до житлових будівель.

Будівництво на підставі будівельного паспорта

1 січня 2019 р. набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів", який, зокрема, уніс зміни й до деяких законодавчих актів, що не стосуються Податкового кодексу України.

Так, було оновлено ст. 27 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", яка дозволяє забудову певних земельних ділянок на підставі будівельного паспорта, тобто за спрощеною процедурою без проектування (господарським способом будівництва). Раніше було встановлено обмеження площі будівель до 300 м2, тепер - до 500 м2.

Відповідно до п. 4 ч. 4 ст. 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" замовників не може бути залучено до пайової участі в разі будівництва індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 м2, господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках. Отже, для замовників, які мають намір перевищити обмеження 300 м2, збережено обов'язок сплати пайової участі, причому за всі квадратні метри, а не лише за частину, що перевищує пільгову площу.

Також варто згадати про ще один нормативний документ, який регулює порядок видачі будівельного паспорта, - наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки" від 05 липня 2011 р. № 103. До нього ще не внесено змін щодо площі, однак, зважаючи на те, що закон має вищу юридичну силу, органи містобудування та архітектури вже видають будівельні паспорти на площу 500 м2.

Про те, як обійтися без містобудівного розрахунку, та як здійснити перепланування без дозволу, читайте в материалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини