Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватний виконавець vs державний: конкуренти чи партнери? Проблеми взаємодії та досвід спільної роботи

28 березня 2019, 15:18
619
0
Автор:
Реклама

Нещодавно відзначали півтора року від початку функціонування інституту приватних виконавців у системі примусового виконання рішень в Україні. У загальному сприйнятті такий строк є ще незначним, навіть меншим за середньострокові бізнес-проекти. Однак за цей час інституція приватних виконавців уже посіла своє місце у свідомості українського обивателя. А тому, коли йдеться про систему примусового виконання рішень в Україні, необхідне обов'язкове уточнення - державна чи приватна.

Незвичність статусу, або Експеримент, що затягнувся

На відміну від більшості європейських країн, де рішення судів виконують або державні, або тільки приватні виконавці, Україна обрала змішану модель організації примусового виконання рішень. Однак такий вибір повинен мати фундаментальне значення, адже країна концептуально визначається зі стратегією державного управління - чи необхідна певна сфера державного управління (разом із необхідністю функціонування відповідного державного апарату) або встановлюються лише правила роботи в конкретній сфері, функціонування якої може бути забезпечене безпосередньо учасниками таких відносин. В останньому випадку функція управління зводиться лише до моніторингу дотримання встановлених правил і корекції необхідної поведінки шляхом їх уточнення.

Якщо приміряти це узагальнення на систему примусового виконання рішень, то в Україні превалює державна система примусового виконання рішень. Загальна чисельність працівників органів державної виконавчої служби становить майже 8000 осіб (постанова КМУ від 08.09.2016 р. № 620). Зрозуміло, що проста координація роботи такої кількості працівників вимагає наявності розгалуженого апарату державного управління. Тому система організації контролю має вибудувану вертикаль підпорядкування, яка й забезпечує (повинна забезпечувати) ефективне виконання покладених на систему завдань.

Про відмінності у повноваженнях державних та приватних виконавців та різницю у підвідомчості виконання читайте в материалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини