Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Чи перетвориться митниця з фіскального органу на друга бізнесу?

20 березня 2019, 14:31
469
0
Автор:
Реклама

15 березня Асоціація юристів України презентувала новий тематичний майданчик для зустрічей правників та експертів, яких цікавить правовий аспект зовнішньоекономічної діяльності. Як зазначили в АПУ про актуальність тими заходу свідчить ті, що реєстрацію на захід організаторам довелося припинити завчасно.

Відкривав Форум традиційно Президент АПУ Андрій Стельмащук та ініціатор цього заходу, старший партнер, керівник судової практики АТ "Соколовський і Партнери" Тетяна Лисовець.

"Митниця цікава тим, що насправді, не так багато суб' єктів господарювання наважуються з нею боротися, відстоюючи свої права. Оскільки це витратний, відповідно, не вигідно. Та вже юристи почали цікавитися митними справами різного роду: і про порушення митних правив, і про скасування рішень митниці. На мій погляд, наставши година, коли юристам треба брати у руки ініціативу по взаємовідносинам з митницею", - зазначила пані Лисовець, яка є Головою Комітету АПУ з податкового і митного права.

Програма Форуму складалася з трьох сесій, на яких експерти обговорили можливі зміни до митного кодексу, етапи та ефективність реформи, першочерговість завдань кожної служби та стандарти.

Тетяна Острікованародний депутат України, зазначила, що заразом у Комітеті податкової та митної політики на розгляді знаходяться два законопроекти, які стосуються виконання зобов'язань України за Догодою про асоціацію з ЄС, - законопроект про приєднання до Конвенції про спільний режим транзиту і про авторизованих економічних операторів.

"Останній - має статі найвищим ступенем довіри від митних органів до суб' єкта зовнішньоекономічної діяльності. Коли він отримає статус авторизованого зовнішньоекономічного оператора він фактично зможе здійснювати митне оформлення своїх вантажів без заїзду на митницю. Також зможе користуватися багатьма спрощеннями і перевагами. Тому, в контексті ухвалення цього законопроекту, важливо мати справжні, дієві митні органи. А не ті руїни і розвалини, які залишилися нам у спадок від ДФС. І ще більшої актуальності набувають питання митного права, з огляду на ті, що наразі відбувається структурна реформа по розподілу ДФС на дві окремі юридичні особини. Найближчим часом буде оголошено конкурс на заняття посад до голів цих двох служб", - зазначила вона.

Ситуацію з приводу реорганізації служби прокоментував Сергій Верлановзаступник Міністра фінансів. "Ми будемо працювати над двома законопроектами про внесення змін в податковий і митний кодекс. Проходження служби у митниці має відбуватися за контрактною формою. Парадигма держслужби не відповідає на наше думання викликам, функціоналу і завданням, які стояти перед митницею. Щодо податкової служби - у нас є бачення, що деремо кроком треба вивести податкову міліцію із складу державної податкової служби. Як міністерство фінансів, мі чітко розуміємо, що податкова служба має бути сервісною і базово щоб вирішити це питання, необхідно відділити правоохоронну функцію", - наголосив Сергій Верланов.

Заступник Міністра фінансів розповів про етапи поділу ДФС:

- підписання положень Премо' єр - міністром, їх оприлюднення;

- з моменту оприлюднення у 7-денний термін Нацдержслужба зобов'язана внести проект розпорядження Кабміну про качан конкурсу, яким будуть встановлені умови та оголошені вакансії.

- 45 днів має Комісія з питань вищого корпусу державної служби на проведення конкурсу;

- подача конкурсантами документів і їх перевірка на відповідність формальним та кваліфікаційним вимогам;

- тестування на одну з мов Заради Європи - англійської чи французької;

- тестування на знання законодавства;

- ситуаційне завдання, яку складається з кейсу по суті по митному чи податковому законодавству і по загально управлінській тематиці;

- співбесіда, яка складається з двох частин : презентація бачення розвитку служби (податкова чи митна) та інтерв 'ю з конкурсантами;

- після співбесіди виставляються рейтинги, і Комісія з питань вищого корпусу державної служби приймає рішення і рекомендує КМУ осіб для призначення. 7-и днів Кабмін має, щоб прийняти рішення про їх призначення;

- новообраний голова реєструє впродовж 10-и днів юридичну особу; одночасно з цим утворюється ліквідаційна комісія ДФС;

- до цієї новоствореної юридичної особини переводитися не менше 30% службовців із ДФС;

- КМУ приймає розпорядження, де покладає виконання обов' язків у цій сфері на новостворені служби.

Відповідаючи на запитання щодо кадрової політики новостворених служб пан Верланов зазначив, що година "звільнити всіх - взяти всіх" втрачено. У постанові КабМіну про утворення державної податкової і державної митної служб чітко написано, що сморід утворяться шляхом поділу. Тобто усі працівники ДФС автоматичний перейдуть до нових служб. А далі вже нові очільники цих служб проведуть державно-службовницьку політику.

Крім цього, на заході обговорили тими спрощення процедур торгівлі, міжнародних догод про вільну торгівлю та приєднання України до конвенції Пан- Євро- Мед, коригування митної вартості худе.

Про взаємодію з банками в нових умовах та валютний нагляд розповів Емал Бахтарікерівник проектів та програм Департаменту відкритих ринків Національного банку України.

"Ми змінили умови до банків. Зарази мі надали їм більше відповідальності і більше права самостійно аналізувати операції клієнтів. Для банків подібний ризикорієнтований підхід новий, тому сморід можуть вимагати у клієнтів, ті, чого не було раніше. Відповідно може скластися враження, що відбулася не лібералізація, а навпаки процедуру ускладнили. Хоча мета полягає в іншому - звільнити клієнтів від навантаження і контролювати лише ті операції, які мають індикатор ризиковості. Валютний контроль охоплював усі операції, а валютний нагляд - лише ті, що викликають питання у банків. За цими новими правилами мають навчитися працювати і банки і клієнти", - зазначив він.

Також на Форумі правнича спільнота обговорила ефективний спосіб правового захисту прав суб' єкта господарювання щодо повернення надміру сплачених митних платежів. Зокрема, в якому випадку митний орган може застосовувати 6-й (резервний) метод визначення митної вартості. Та ефективні способи правового захисту прав суб' єкта господарювання у митних правовідносинах. Зокрема, цікавою виявилася дискусія щодо останньої судової практики з розгляду митних спорів та засобів і обсягу доказування в суді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини