Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Загони спецпризначення "Омега" протидіятимуть масовим заворушенням та захищатимуть конституційний лад

Реклама

Міністерство внутрішніх справ визначило порядок організації діяльності загонів спецпризначення Нацгвардії, їх правовий статус, функції та повноваження.

Відповідний наказ МВС від 20 грудня 2018 року № 1036 було зареєстровано в Мін'юсті 11 січня 2019 року.

У затвердженому Положенні про загони спеціального призначення Національної гвардії України встановлено, що вони вживатимуть заходи до захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, оперативного реагування на дії незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій, припинення терористичної діяльності, що пов'язані з підвищеним ризиком для життя та здоров'я військовослужбовців та потребують від особового складу високого рівня професійної підготовки.

Такі загони мають умовне найменування "Омега".

Вони виконуватимуть покладені завдання у взаємодії з правоохоронними органами, ЗСУ, Управлінням держохорони України, іншими військовими формуваннями, органами місцевого самоврядування, прокуратури, державної влади, громадськими об'єднаннями та релігійними організаціями, а також адміністрацією і режимними органами об'єктів, що охороняються, та населенням.

Серед покладених на такі загони завдань є захист конституційного ладу України та цілісності її території від спроб зміни їх насильницьким шляхом; протидія масовим заворушенням, що супроводжуються насильством над громадянами із застосуванням вогнепальної зброї; виявлення та затримання озброєних злочинців, що захопили або здійснюють спроби захоплення заручників, будівель, споруд та інших об'єктів; затримання осіб, які підозрюються в учиненні кримінального правопорушення, осіб, які вчинили втечу з місць позбавлення волі, дезертирів зі зброєю.

Також загони братимуть участь у здійсненні заходів державної охорони органів державної влади та посадових осіб; заходах, пов'язаних з припиненням збройних конфліктів та інших провокацій на держкордоні, а також у заходах з недопущення масового переходу держкордону з територій суміжних держав; у складі національного персоналу або національного контингенту в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки на підставі чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана ВРУ; здійсненні заходів правового режиму воєнного стану; виконанні завдань територіальної оборони.

Особовий склад загонів складатиметься з військовослужбовців та працівників.

Загони комплектуватимуться особами офіцерського, рядового, сержантського і старшинського складу, що проходять військову службу за контрактом, які за рівнем фізпідготовленості, діловими, професійними, моральними якостями, рівнем освіти, станом здоров'я здатні забезпечувати виконання покладених на них завдань.

Добирати кандидатів на відповідні посади в загони та перевіряти придатність до служби в загонах буде командувач Нацгвардії.

Безпосереднє керівництво загоном здійснюватиме командир загону, який є прямим начальником особового складу загону. Командир загону та його заступники призначатимуться на посади і звільнятимуться з посад командувачем Нацгвардії.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини