Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні проектуватимуть системи підземного та вакуумного збору сміття

11 січня 2019, 11:00
835
0
Автор:
Реклама

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону, з 1 вересня 2018 року набрали чинності нові державні будівельні норми щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 "Планування і забудова територій"), якими внесено низку змін щодо організації системи збору побутових відходів у населених пунктах. Відтак унормовано проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору та чистоті в населених пунктах.

Підземний спосіб збору сміття безпечніший, гігієнічніший та естетичніший метод збирання відходів у населених пунктах.

Вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів стосується житлових будинків і є цивілізованою заміною сміттєпроводів.

Згідно з ДБН відстань від вікон житлових і громадських будинків, на якій можуть проектуватися майданчики наземного способу збирання сміття, повинна складати не менше 20 м, для підземного та вакуумного - відповідно до містобудівних і технічних умов. При цьому планувальний модуль підземного та вакуумного способів може збільшувати об'єм накопичення побутових відходів до 5 - 10 куб. м відповідно, якщо це не суперечить технічним умовам.

Місця збирання побутових відходів на житлових територіях слід розташовувати не з підвітряного боку, не на протягах, а із забезпеченням норм аерації території. Крім цього, вони повинні бути обладнані для можливості прийому небезпечних відходів (хімічні джерела струму, побутові акумулятори тощо).

Мінрегіон нагадує, що 1 жовтня 2018 року набули чинності зміни до державних будівельних норм щодо проектування житлових будинків (Зміна № 4 у ДБН В.2.2-15-2005 "Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення"), якими скасовано обов'язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини