Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов'яже оформити 1 категорію чорнобильцеві "по території", який отримав інвалідність

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 802/1445/17-а зробив висновок щодо встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Суд роз'яснив (з текстом постанови можна ознайомитись у Verdictum), що виключення зони посиленого радіоекологічного контролю із переліку радіоактивно забруднених територій не позбавляє осіб, яким раніше були видані посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідного статусу. Визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій (до внесення змін 28 грудня 2014 року) містилося у ст. 2 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Також суд пояснив, що особа набуває статусу постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії у разі, якщо вона вже має статус потерпілого іншої категорії та їй присвоєно інвалідність, щодо якої встановлено причинний зв'язок із Чорнобильською катастрофою.

 Статус "чорнобильця" позивач набув відповідно до ст. 11 Закону, оскільки станом на 1 січня 1993 року проживав у зоні посиленого радіоекологічного контролю не менше чотирьох років і на момент звернення до суду не змінював місце проживання. Потім йому було встановлено безстроково III групу інвалідності за загальним захворюванням. Причинний зв'язок хвороби позивача з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС було встановлено Центральною міжвідомчою експертною комісією МОЗ та МНС

"Таким чином, враховуючи, що позивач зазнав впливу шкідливих радіоактивних речовин за весь час проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю та з урахуванням зазначених норм колегія суддів вважає, що ОСОБА_2 має право на встановлення статусу потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії", - зазначив суд, визнаючи протиправною відмову  держадміністрації у видачі посвідчення. Відмова була обгрунтована "відсутністю на сьогоднішній день законних підстав для надання позивачу статусу потерпілого від аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1".

Cправу було направлено для нового розгляду до суду першої інстанції, який дав сторонам час для примирення - судове засідання призначено на 9 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини