Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про дипломатичну службу набув чинності

19 грудня 2018, 13:15
561
0
Автор:
Реклама

Встановлено правові основи і порядок організації дипломатичної служби як складової державної служби, а також особливості її проходження і правового статусу посадовців дипломатичної служби.

Відповідний Закон «Про дипломатичну службу» будо офіційно опубліковано в Голосі України 19 червня 2018 року та набув чинності сьогодні, 19 грудня.

Дипломатична служба визначається як державна служба особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності посадовців дипломатичної служби, пов'язаної з реалізацією зовнішньої політики України, захистом національних інтересів держави у сфері міжнародних відносин, а також прав і інтересів українських громадян і юридичних осіб за кордоном.

Передбачено, зокрема, встановлення контрактної форми проходження дипломатичної служби, категоризацію дипломатичних посад з урахуванням стандартів держслужби і вирішення питань, пов'язаних з довгостроковим відрядженням цих працівників.

Також дано визначення ротації як планового заміщення посад в органах дипломатичної служби посадовцями цієї служби.

Крім того, врегульовані питання визначення специфіки оплати праці, соціального і медичного забезпечення працівників дипломатичної служби.

Нагадаємо, Президент вніс законопроект до Парламенту 20 листопада 2017 року. Законопроект було прийнято як Закон 5 квітня, але Президент не підписав його, а повернув з двома пропозиціями:

- надзвичайний і Повноважний Посол України, Надзвичайний і Повноважний Посол України з резиденцією в Києві, Постійний представник України при міжнародній організації, Представник України при міжнародній організації, Глава Місії України при міжнародній організації призначаються на посади і звільняються з посад Президентом України за поданням Міністра закордонних справ України. Міністр закордонних справ вносить кандидатури на ці посади після консультацій в комітеті Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесено питання дипломатичної служби. Це положення не застосовується у разі призначень на посаду за сумісництвом.

- в системі органів дипломатичної служби можуть утворюватися спеціальні місії, а також делегації на сесії статутних органів міжнародних організацій, статус, завдання і функції яких залежно від рівня місії визначаються відповідно Президентом, Кабінетом Міністрів або Міністром закордонних справ.

Народні депутати повторно розглянули відповіднийзаконопроект № 7322 і прийняли його в цілому з пропозиціями Президента.

Крім того, разом з новим Законом про дипломатичну службу набувають чинності:

- Порядок ротації посадових осіб дипломатичної служби в органах дипломатичної служби, затверджений наказом МЗС від 18 жовтня 2018 року № 427;

- Указ Президента від 15 червня 2018 року № 168/2018 «Про представлення у Верховній Раді України кандидатур для призначення на посади Надзвичайного і Повноважного Посла України, Надзвичайного і Повноважного Посла України з резиденцією в Києві, Постійного представника України при міжнародній організації, Представника України при міжнародній організації, Глави Місії України при міжнародній організації »;

- постанова Кабміну від 12 грудня 2018 № 1049, якою регулюється питання визначення посадових окладів для ряду дипломатичних посад.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини