Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада суддів закликає завершити кваліфоцінювання: різна оплата порушує принцип рівності

14 листопада 2018, 10:03
755
0
Автор:
Реклама

Рада суддів України розглянула питання щодо стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів.

Результати розгляду зазначених питань закріплено в рішенні від 26 жовтня 2018 року № 61.

Судова реформа полягає в оновленні суддівського корпусу через обрання нових суддів на конкурсі та кваліфікаційне оцінювання суддів діючих. Унаслідок цього мають бути сформовані нові українські суди.

Кваліфікаційне оцінювання проходять усі працюючі судді України. Вони вирішують теоретичні тестові та практичні завдання, проходять психологічне тестування та співбесіду.

Після завершення попередніх процедур понад 3000 суддів України очікують проходження психологічного тестування та отримання висновку про відповідність необхідним критеріям доброчесності.

Зволікання із вирішенням цього питання призводить до погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод громадянина, - вважають в РСУ.

Рада суддів наголосила на серйозних проблемах із забезпечення реалізації принципу доступності до суду та права на вирішення судом справи упродовж розумного строку.

З метою дотримання принципу рівності суддів та забезпечення гарантій їх незалежності в частині виплати суддівської винагороди Рада суддів рекомендувала Вищій кваліфікаційній комісії суддів України оперативно завершити кваліфікаційне оцінювання суддів. Крім того, Вищій раді правосуддя рекомендовано якнайшвидше завершити процедури призначення суддів за переданими матеріалами та рекомендаціями про безстрокове обрання, наданими до 30 вересня 2016 року.

Своєю чергою, проект ЄС "Pravo-Justice" просять надати допомогу для пришвидшення процесу психологічного тестування суддів.

Нагадаємо, згідно з Перехідними положеннями Закону "Про судоустрій і статус суддів" № 1402-VIII розмір суддівської винагороди залежить від проходження кваліфікаційного оцінювання.

Раніше ми вже писали про те, що суддям повинні перерахувати зарплату.

Крім того, Рада суддів працює над Гімном суддівського самоврядування та судової влади.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини