Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплату няні збираються включити в податкову знижку

12 листопада 2018, 15:00
1776
0
Реклама

Кабмін ще в травні 2018 року вирішив відшкодовувати батькам послуги "муніципальної няні", що доглядає за дитиною до трьох років. Компенсація повинна складати прожитковий мінімум на дітей у віці до шести років на 1 січня відповідного року і виплачуватиметься на умовах співфінансування з різних бюджетів.

Постановою № 427 передбачено, що виплати повинні початися з 1 січня 2019 року.

В той же час, механізм таких виплат ще не встановлений. Тільки нещодавно завершилося громадське обговорення законопроекту про включення послуг "муніципальної няні" до податкової знижки, розробленого Мінсоцполітики. Його поки що не схвалив Кабмін і відповідно, він не зареєстрований в Парламенті.

Проектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу, визначивши, що послуга "муніципальна няня" є адміністративною послугою щодо підтримки батьків / опікунів для забезпечення догляду за їхньою дитиною до трьох років. Максимальна сума компенсації, визначена з урахуванням податкової знижки відповідно за кожен місяць користування послугами не перевищуватиме прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років на 1 грудня звітного податкового року.

Платники єдиного податку першої та другої груп звільняються від сплати єдиного податку за кожен місяць, в якому вони оплачують послуги муніципальної няні, якщо вартість цих послуг перевищує суму єдиного податку. При цьому період звільнення визначається на основі даних, наведених у податковій декларації.

Платники єдиного податку третьої та четвертої груп (фізичні особи - підприємці) при визначенні суми єдиного податку, яка підлягає сплаті, нараховують податкову знижку.

До податкової знижки шляхом зменшення оподатковуваного доходу включаються фактичні витрати на оплату послуг муніципальної няні, підтверджені платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця послуг і їх покупця (отримувача) з обов'язковим зазначенням вартості послуг і строку їх продажу (виконання, надання).

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку. Максимальна сума зменшення обсягу єдиного податку за кожен місяць користування послугами не може перевищувати розміру встановленого законом прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, чинного на 1 грудня звітного податкового року.

Платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку, загальну суму податкової знижки за кожен місяць користування послугами муніципальної няні та щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають ДФС податкову декларацію на поточний рік.

Крім того, у річній податковій декларації зазначаються суми, фактично сплачені протягом звітного року платником податку на оплату послуг муніципальної няні, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, а також зазначаються періоди користування послугами муніципальної няні та звільнення від сплати єдиного податку.

Порядок відшкодування вартості послуг "муніциальної няні" має встановити Кабінет Міністрів.

Як вже писала ЮРЛІГА, з нового року не скасовують декретну відпустку, а почнуть компенсувати послуги няні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини