Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовим виділять житло або грошову компенсацію

9 жовтня 2018, 12:21
10346
9
Автор:
Реклама

Врегульовано методику забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ (орім військовослужбовців строкової служби), а також осіб, звільнених в запас або відставку, які залишилися на обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов і членів їх сімей.

Інструкція по організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України і членів їх сімей житлами затверджена наказом Міноборони від 31 липня 2018 року № 380.

До членів сім'ї військовослужбовця відносяться особи, внесені в його особисту справу згідно Інструкції, затвердженої наказом Міноборони від 26 травня 2014 № 333.

Забезпечення військовослужбовців і членів їх сімей житлами Міноборони здійснюється за рахунок:

- новозбудованого, вивільненого або придбаного житла;

- надання грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення (за згодою військовослужбовця);

- переобладнання нежилих приміщень фонду Міноборони у жилі (крім приміщень, розташованих на територіях, які використовуються за призначенням військовими частинами).

Військовослужбовці та члени їх сімей забезпечуються службовим житлом, а у разі його відсутності розміщуються в гуртожитках, сімейних гуртожитках, а неодружені військовослужбовці - в спеціально пристосованих казармах або військова частина орендує їм житло або виплачує грошову компенсацію за найом.

Військовослужбовці, які знаходяться на обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житла для постійного проживання, і які мають вислугу 20 років і більше, та членам їх сімей надаються житлові приміщення для постійного проживання або за їх бажанням виплачується грошова компенсація за належне їм для отримання житло.

Житло або грошова компенсація надаються один раз впродовж усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безкоштовну приватизацію.

До отримання ними житла для постійного проживання військовослужбовці і члени їх сімей мають право зареєструватися у військовій частині по його місцезнаходженню.

Реєстрація осіб, звільнених в запас або відставку, зареєстрованих в населених пунктах на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, проводиться за їх бажанням за місцем постійної дислокації передислокованих військових частин, установ, організацій Збройних Сил України, за місцем перебування їх на квартирному обліку, або за місцем постійної дислокації правонаступників. У разі розформування цих військових частин такі військовослужбовці мають право зареєструвати своє місце проживання за адресою розташування військового комісаріату, в межах адміністративно-територіальної одиниці якого розташована військова частина.

Житло для постійного проживання надається відповідно до черги у військовій частині, яка визначається часом зарахування на облік.

Крім того, військовослужбовці і члени їх сімей, що перебувають на обліку, мають право отримати грошову компенсацію за належне їм для отримання житло. Розмір грошової компенсації визначається відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабміну від 2 вересня 2015 № 728.

Для військовослужбовців військових частин, розташованих безпосередньо в районах ведення бойових дій, орендується житло незалежно від знаходження таких військовослужбовців на обліку. Договір оренди укладається між власником житла і командиром військової частини, розташованої в районі ведення бойових дій, а оплата комунальних послуг і спожитих енергоносіїв проводиться військовою частиною за рахунок кошторису Міноборони на умовах укладеного договору. У разі відсутності приладів обліку енергоносіїв, тепла і води в договорі вказуються норми їх споживання як для гуртожитку в цьому населеному пункті.

Військовослужбовці, які були забезпечені житлом для постійного проживання і службовою житлоплощею в районах ведення бойових дій, а також на тимчасово окупованій території мають право на забезпечення житлами за новим місцем служби (реєстрації).

Нагадаємо, 18 вересня було прийнято Закон, який посилить соціальний захист військовослужбовців шляхом забезпечення житлом військовослужбовців з окупованих територій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини