Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Діють нові правила паркування

З 27 вересня порушення правил зупинки, стоянки та паркування повинні фіксуватися в режимі фото- чи відеозапису. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» набрав чинності. Місцеві органи почнуть впроваджувати автоматизовану систему контролю оплати паркування, а також приймати на службу інспекторів з паркування. Інспектори зможуть евакуювати авто на штрафмайданчик у разі порушення правил зупинки та стоянки, про що повинні невідкладно інформувати відповідні підрозділи Нацполіції та розміщувати цю інформацію на офіційному веб-порталі виконавчого органу відповідної місцевої ради. Також власникам автомобілів можуть повідомити про його евакуацію за допомогою СМС (якщо їх номери телефонів унесено до відповідної інформаційно-комунікаційної системи). Крім того, МВС розробило проект нового Порядку замовлення, видачі та обліку індивідуальних номерних знаків транспортних засобів. Пропонується впровадити можливість замовляти індивідуальні номери онлайн.

2. Перевозитимуть небезпечні вантажі за новими правилами

Змінюються правила дорожніх перевезень небезпечних вантажів територією України. Тепер перевезення здійснюватимуться з урахуванням вимог додатків A, B до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ). МВС затвердило нові Правила перевезення небезпечних вантажів наказом від 4 серпня 2018 року № 656, який набере чинності з дня офіційного опублікування. Наказом також затверджено Порядок видачі та оформлення свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення певних небезпечних вантажів і Порядок погодження та оформлення маршруту руху транспортного засобу під час перевезення небезпечних вантажів. Зокрема, розширено перелік документів, які мають бути на кожній транспортній одиниці. Також установлено вимоги до засобів пожежогасіння та обладнання, визначено повноваження компетентних органів, врегульовано нагляд та особливості внутрішніх дорожніх перевезень небезпечних вантажів. Свідоцтво про допущення транспортних засобів до перевезення небезпечних вантажів видаватиметься сервісним центром МВС, а рішення про видачу або відмову у видачі погодження маршруту руху транспортного засобу прийматимуть підрозділи поліції. Крім того, з Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом виключило вимоги про проставлення печатки на ТТН та інших документах. Відповідно зміни передбачено наказом Мінінфраструктури від 10 серпня 2018 року № 368, який набрав чинності 25 вересня.

3. Забудовники можуть відстежувати етапи проходження документації онлайн

Держархбудінспекція представила нову онлайн-платформу «ПРОЗОРА ДАБІ». Сервіс дозволяє замовникам будівництва в режимі онлайн відстежувати кожен етап обробки поданої до Держархбудінспекції документації. Вже наступного дня, після подання документів, можна буде знайти в системі вхідний номер і дату розгляду поданих документів. Далі у визначені строки - онлайн дізнатися про результат. У разі відмови у видачі дозволу або сертифіката в системі відображатиметься перелік зауважень і прізвище посадової особи, що прийняла відповідне рішення. Поки в системі відображається інформація лише за об'єктами будівництва зі значним класом наслідків (відповідальності), але найближчим часом проект охопить й об'єкти із середнім класом наслідків. Водночас Уряд ініціює фіскальні перевірки забудовників, а Мінрегіон хоче повернути собі функції видачі сертифікатів атестованих виконавців будівельних робіт і посилити контроль над процесом ліцензування будівельних організацій.

4. Визначено періодичність перевірок у сфері геодезичної та картографічної діяльності

Планові перевірки топографо-геодезичної та картографічної діяльності відбуватимуться не частіше одного разу на два роки. Нові критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за топографо-геодезичною та картографічною діяльністю Держгеокадастру, затверджено постановою Кабміну від 19 вересня 2018 № 765. Документ уводить більш чіткі вимоги для оцінки ризику. Для кожного з критеріїв встановлено показники та кількість балів. Суб'єктів господарювання відносять до високого, середнього або незначного ступеня ризику за сумою балів, нарахованих за всіма критеріями. Планові перевірки здійснюються з такою періодичністю: з високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки; із середнім ступенем ризику - не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на п'ять років.

5. Аграріям спрощують процедуру реєстрації сортів рослин

Уряд створює відкриту та прозору систему реєстрації сортів рослин. З цією метою Кабмін прийняв три постанови, якими врегульовано: механізм ведення Реєстру заявок, який дозволить отримувати незалежну об'єктивну інформацію про нові сорти всім зацікавленим сторонам. Реєстр буде розміщенно на офіційному сайті Мінагрополітики у вільному цілодобовому та безоплатному доступі; механізм ведення Реєстру патентів, що забезпечить безпечний ринковий обіг насіння та посадкового матеріалу. Процедура державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорти захистить національного виробника й іноземного інвестора від правопорушень і зловживань у цій сфері. Реєстр патентів також буде на сайті Мінагрополітики; процедура затребування зразків рослин для проведення експертизи, що своєю чергою вдосконалить процедуру набуття прав на сорти рослин.

6. Змінюється процедура допущення цінних паперів до торгів на біржі

Фондовим біржам надали можливість розподілу торгового дня на передсесійний і післесесійний. Це дасть змогу розділити торговий день на відповідні періоди і торговельні сесії для подання відповідних заявок на купівлю-продаж цінних паперів, інших фінансових інструментів та укладення біржових контрактів. Очікується, що таке рішення сприятиме збільшенню кількості маркет-мейкерів і ліквідності ринку цінних паперів. Також власники цінних паперів великих підприємств і публічних акціонерних товариств отримали право за власною ініціативою включити цінні папери до біржового списку шляхом надання відповідної пропозиції, але за умови, що сумарна вартість пакета цінних паперів, що продається, становить не менше 5 млн грн. НКЦПФР також спростила вимоги до лістингу: скасовано норми про поділ біржового реєстру на два рівні лістингу і про внесення цінних паперів до біржового реєстру. Відповідні зміни до Положення про функціонування фондових бірж внесені рішенням НКЦПФР від 3 серпня 2018 року № 546 і набули чинності 25 вересня. Фондовим біржам протягом трьох місяців слід привести свою діяльність у відповідність до нових вимог.

7. Отримати рішення про розстрочення сплати ПДВ під час увезення в Україну обладнання стало простіше

Кабмін дав можливість реалізувати право платників податків на своєчасне отримання рішення про надання розстрочення сплати ПДВ під час увезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України, якщо на дату надходження заяви до митниці ДФС сума податку, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн грн. Отримати рішення про надання розстрочення ПДВ можна буде за погодженням з Головою ДФС або його заступником протягом 25 робочих днів з дати надходження заяви. Відповідна постанова № 751 діє з 27 вересня.

8. Іноземних інвесторів залучать до розробки родовищ корисних копалин

Уряд уніс зміни до Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр. Документом передбачається доповнення зазначеної Класифікації новим положенням про можливість використання надрокористувачами Рамкової класифікації викопних енергетичних і мінеральних запасів і ресурсів (РКООН-2009), а також класифікації: Комітету з міжнародних стандартів звітності по запасах твердих корисних копалин (CRIRSCO), Системи управління вуглеводневими ресурсами (PKMS) та інших міжнародних стандартів. Реалізація постанови дасть змогу спростити процедуру залучення іноземних інвесторів до розробки родовищ корисних копалин в Україні. Відповідну постанову № 764 було прийнято на урядовому засіданні 19 вересня.

9. Водопостачальні підприємства подаватимуть більше документів для встановлення тарифів

НКРЕКП привело у відповідність до чинного законодавства форми подання ліцензіатами заяв і розрахунків для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Документом оновлено перелік звітності за попередній базовий і звітний періоди, яку мають подавати ліцензіати для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Зокрема, тепер необхідно подавати ще форму № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці». Також постановою передбачено доповнення розрахунку тарифів на плановий період чотирма новими додатками: розрахунок компенсації витрат на придбання електричної енергії для формування тарифів на централізоване водопостачання; розрахунок компенсації витрат на придбання електричної енергії для формування тарифів на централізоване водовідведення; розрахунок компенсації витрат зі сплати податків і зборів; розрахунок компенсації витрат на оплату праці. Відповідні зміни до Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення внесено постановою від 27 грудня 2017 року № 1473, яка набрала чинності 26 вересня.

10. Установлено базові тарифи на тепло для розрахунків плати альтернативним виробникам

Держенергоефективності оприлюднило розраховані середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу, для потреб населення і бюджетних установ, а також тарифи на транспортування та постачання теплової енергії. Середньозважені тарифи від 25 вересня 2018 року доступні за посиланням. Органи місцевого самоврядування можуть встановлювати підприємствам тарифи на теплову енергію з відновлюваних джерел на рівні 90 % від оприлюднених середньозважених тарифів. Держенергоефективності нагадує, що Законом від 21 березня 2017 року № 1959-VIII щодо стимулювання виробництва тепла з відновлюваних джерел впроваджено спрощену та прозору процедуру встановлення тарифів на тепло «не з газу». Маючи гарантований на законодавчому рівні тариф, інвестор може завчасно визначити рентабельність проекту та залучити кредитні й інвестиційні кошти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини