Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аптечні монополії можуть обмежити

27 вересня 2018, 14:19
1000
0
Автор:
Реклама

МОЗ підтримає законопроект про обмеження аптечних монополій після його доопрацювання. Як зазначили в міністерстві, законопроект № 8591 «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами» має дуже багато раціональних пропозицій:

- запровадження мінімальної відстані між аптеками у 500 метрів дозволить розширити географію розміщення аптек. Правила рівномірного розподілу аптек гарантуватиме пацієнтам рівний доступ до придбання ліків;

- обмеження кількості аптек у мережі залежно від форми власності та асортименту лікарських засобів

ФОП - максимум 1 аптечний заклад.

Юрособи - 4 аптеки в мережі.

Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, - максимум 8 закладів у мережі.

Має бути підготовлений конкретний перелік критеріїв і вимог до власників аптек, яким вони мають відповідати для розширення мережі;

- запровадження обов'язкової наявності фармацевтичної освіти для власника аптеки

При цьому законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. Нові вимоги поширюватимуться лише на відкриття нових аптек. Разом з тим власникам великих мереж аптек дадуть час на реорганізацію.

МОЗ вважає, що перехідний період має тривати більше ніж рік. Беручи до уваги, що процес реорганізації бізнесу до нових норм тривалий, запропоновано його продовжити - наприклад, задля отримання другої вищої фармацевтичної освіти.

Щоб не пропустити найважливіше - підпишіться на наш канал в Телеграм @jurliga t.me/jurliga

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини