Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через домашнє насильство можуть примусово виселити з житла

17 вересня 2018, 10:00
1294
0
Автор:
Реклама

Для реалізації положень Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що набув чинності на початку січня цього року, МВС розробило відповідні нормативні акти.

Зокрема, 1 серпня цього року МВС видало наказ № 654 «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника», який зареєстрований у Мін'юсті і діє з 11 вересня.

Згідно з цим Порядком у разі виявлення факту домашнього насильства працівники поліції виноситимуть кривдникові терміновий заборонний припис. Він виноситься, якщо існує безпосередня загроза життю чи здоров'ю постраждалої особи.

Припис виноситься строком до 10 діб. Документ передбачає вжиття стосовно кривдника таких заходів, як зобов'язання залишити місце проживання чи перебування постраждалої особи, заборону на вхід і перебування в місці проживання або перебування такої особи, а також заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалим від домашнього насильства.

Дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в кримінальному провадженні.

Кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов'язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть в установленому порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов'язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини