Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Морська адміністрація може розпочати роботу з відновлення флоту

22 серпня 2018, 17:27
545
0
Автор:
Реклама

Сьогодні Уряд прийняв рішення про початок здійснення Державною службою морського та річкового транспорту України (Морською адміністрацією) повноважень і функцій, покладених на неї постановою Кабміну від 6 вересня 2017 року № 1095. Головою Служби призначено Дмитра Петренка.

Морська адміністрація є єдиним центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через Міністра інфраструктури.

Морська адміністрація реалізує державну політику у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також у сфері безпеки на морському та річковому транспорті (крім суден рибного господарства, малих (маломірних) суден).

Морська адміністрація має бути зайнята підтримкою престижності кваліфікаційних документів моряків-українців на світовому ринку праці в торговельному мореплавстві і, як наслідок, збільшенням загальної кількості українських громадян, які працюють на суднах світового торговельного флоту, і збільшенню їх опосередкованого загального внеску в економіку країни. Також її діяльність спрямована на здешевлення транспортної складової у вартості товарів імпорту за рахунок впровадження міжнародних стандартів у судноплавстві.

Для країни запланована дерегуляція та створення комфортних умов ведення судноплавного бізнесу в Україні як країні прапора і в українських портах. З цим пов'язані додаткові надходження до держбюджету.

У середньостроковій перспективі заплановано створити умови для побудови сучасної моделі організації судноплавного бізнесу в країні, залучення інвестицій в судноплавство, суднобудування, судноремонт; підвищити привабливість морських і річкових портів для вантажопотоків і світових судноплавних ліній, передусім контейнерного сервісу. У планах також повернення втрачених і залучення нових суден для реєстрації в Україні. Крім того, має бути підвищено попит на послуги українських моряків.

Для створення комплексної інтегрованої бази даних українських суден, у тому числі риболовних, відкритою для використання учасниками світового ринку торговельного мореплавства, Морська адміністрація запланувала створення Єдиної операційно-інформаційної системи «АІС Морська Адміністрація». Однією з її підсистем буде електронна база даних для ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України. База міститиме вичерпну інформацію щодо суден, які мають право плавання під Державним прапором України, із зазначенням їх основних технічних характеристик.

У базі даних буде передбачено можливість взаємодії із зацікавленими учасниками світового ринку торговельного мореплавства, відбору суден за заданими критеріями, у тому числі за типом і призначенням, ведення реєстрів.

Протягом 2019 року в Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Харкові мають створити (якщо вистачить грошей) сервісні центри, які надають адмінпослуги за принципом «Єдиного вікна». Таким чином, отримання послуг на водному транспорті не залежатиме від працівників Морської адміністрації. Крім того, їх почнуть надавати за допомогою телекомунікаційних мереж.

Створено 5 територіальних органів, які є структурними підрозділами Морської адміністрації:

Чорноморсько-Азовське міжрегіональне управління

Чорноморське міжрегіональне управління

Верхнедньопровське міжрегіональне управління

Нижньодніпровське міжрегіональне управління

Подільсько-Карпатське міжрегіональне управління.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини