Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спори відносно орендних договорів - практика Верховного Суду

8 червня 2018, 14:32
260
0
Автор:
Реклама

Пройшло вже майже півроку з початку роботи нового Верховного Суду. За цей час ВС розглянув безліч справ. Що нового привніс Верховний Суд до практики вирішення суперечок про оренду землі?

Суперечки про відновлення договорів оренди землі сільськогосподарського призначення

Одними з найбільш поширених суперечок про оренду землі традиційно є суперечки про відновлення договорів оренди землі. Найбільшу складність в їх рішенні представляє неоднакове застосування судами статті 33 Закони України "Про оренду землі". При цьому якщо до недавнього часу позиція Верховного Суду України і Верховного Суду про застосування статті 33 Закони була відносно постійною, то в квітні Верховний Суд змінив свою позицію.

Стаття 33 Закони передбачає дві різні (самостійні) основи відновлення договору оренди : 1) укладення договору оренди з попереднім орендарем на новий термін у зв'язку з реалізацією орендарем переважного права на укладення договору на новий термін (частини перша - п'ята статті), і 2) "автоматичне" відновлення договори після закінчення терміну дії договору (частина шоста статті 33).

Переважне право на відновлення договору оренди землі (листування, переговори сторін)

Стаття 33 Закони передбачає, що орендар, який належним чином виконував свої обов'язки за умовами договору оренди землі, після закінчення терміну, на який був укладений договір оренди землі, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий термін. Для цього орендар зобов'язаний не пізніше чим за місяць до закінчення терміну договору повідомити орендодавця про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий термін (направити орендодавцеві лист-повідомлення про відновлення договору оренди землі і проект додаткової угоди).

Орендодавець, отримавши лист-повідомлення і проект додаткової угоди, повинен перевірити проект додаткової угоди на відповідність вимогам закону, погоджувати з орендарем умови договору і, якщо немає заперечень, укласти з орендарем додаткову угоду [відносно оренди земель державної і комунальної власності орендодавець повинен прийняти ще рішення про відновлення договору].

Повний текст матеріалу читайте у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН. Про нюанси рішення суперечок відносно розірвання договорів оренди землі, наданої під забудову, а також відносно збільшення розміру оренди читайте перейшовши по посиланню.

Для діставання доступу до цього і іншим матеріалам інформаційно-правової системи ЛИГА:ЗАКОН - скористайтеся БЕЗКОШТОВНИМ тестом і оціните увесь масштаб і переваги послуг, що надаються

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини