Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переселенцям повинні виплатити пенсію, навіть якщо вони повернулися на неконтрольовану територію: зразкове рішення

Реклама

Оприлюднений повний текст зразкового рішення у справі № 805/402/18 (провадження № Пз/9901/20/18) щодо відновлення виплати пенсії внутрішньо переміщеній особі у зв'язку з поверненням на окуповану територію.

Рышення було винесено 3 травня 2018 року.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку, що виплата пенсії може бути припинена тільки з підстав, визначених ч. 1 ст. 49 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" чи іншим законом (а не підзаконними актами).

Оскільки Законом не передбачено такої підстави припинення або призупинення виплати пенсії як проведення верифікації по списках СБУ для перевірки місця фактичного проживання, управління ПФУ зобов'язане відновити виплату пенсії, призначеної внутрішньо переміщеній громадянці за віком.

Задовольняючи позов, ВС послався на рішення КСУ від 7 жовтня 2009 № 25-рп/2009 згідно з яким право громадянина на отримання призначеної йому пенсії не може бути пов'язане з такою умовою, як постійне проживання в Україні; держава відповідно до конституційних принципів зобов'язана гарантувати це право незалежно від того, де проживає особа, якій призначена пенсія, в Україні або за її межами. У рішенні по справі "Пичкур проти України" Європейський суд з прав людини вказав, що право на отримання пенсії, яке стало залежним від місця проживання заявника, свідчить про різницю в поведінці, яка порушувала ст. 14 Конвенції у поєднанні із ст. 1 Протоколу.

У цих рішеннях КСУ та ЄСПЛ застосований підхід, згідно з яким право на пенсію та її отримання не може бути пов'язане з місцем проживання людини. "Такий підхід можна розповсюдити не лише на громадян, що виїхали на постійне місце проживання за рубіж, але і на внутрішньо переміщених осіб, що мають постійне місце проживання на непідконтрольній уряду України території. У контексті даної справи, правовий зв'язок між державою і людиною, який передбачає взаємні права і обов'язки, підтверджується фактом набуття громадянства. Свобода пересування і вільний вибір місця проживання гарантується ст. 33 Конституції кожному, хто на законних підставах знаходиться на території України", - вказано в зразковому рішенні.

Висновки Верховного Суду в цій зразковій справі підлягають застосуванню в адміністративних справах, в яких позивач :

1) є громадянином України

2) має статус внутрішньо переміщеної особи, що підтверджується довідкою органів соціального захисту населення про постановлення його на облік як внутрішньо переміщеної особи;

3) є пенсіонером і отримує пенсію, призначену відповідно до Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Рішення може бути оскаржене у Велику Палату впродовж 30 днів.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини