Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

5 травня 2018, 15:15
176
0
Автор:
Реклама

1. Діють нові ліцензійні умови розподілу електроенергії

1 травня набула чинності постанова НКРЕКП від 27 грудня 2017 року № 1470 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електроенергії». Ліцензійні умови приведені у відповідність до вимог Закону про ринок електроенергії і передбачають кадрові, організаційні, технологічні та спеціальні вимоги до провадження господарської діяльності з розподілу електроенергії, а також визначають вичерпний перелік документів, які додаються до заяви про отримання ліцензії. Зокрема, передбачено обов'язок ліцензіата повідомляти НКРЕКП про продаж, передачу, дарування, оренду, кредит, поручительство тощо засобів провадження господарської діяльності, якщо такі дії призведуть до неспроможності ліцензіата виконувати свої функції й обов'язки або якщо вартість відтворення (вартість заміщення) власного активу становить понад 1 млн грн.

2. Підприємствам централізованого водопостачання більше не потрібні акредитовані лабораторії

Наявність акредитованої лабораторії питної води більше не є обов'язковою умовою для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення. Відповідні зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення внесено постановою НКРЕКП від 9 січня 2018 року № 8. Наразі такі підприємства мають забезпечити наявність лабораторії, яка має право здійснювати виробничий контроль, або наявність договору на виконання таких робіт з відповідними лабораторіями інших організацій. Отже, Ліцензійні умови приведено у відповідність до вимог Закону «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення».

3. Вирішено, як обчислювати енергію з відновлюваних джерел для теплових насосів

Затверджено Методику обчислення частки енергії, виробленої тепловими насосами з відновлюваних джерел. Відповідний наказ Мінрегіону від 12 березня 2018 року № 52 набув чинності 2 травня. Отримана за допомогою теплових насосів аеротермальна, гідротермальна чи геотермальна теплова енергія вважається видобутою з відновлюваних джерел, якщо кінцевий вихід значно перевищує первинне споживання енергії, необхідної для приведення в дію теплових насосів. Методика використовується під час формування звіту для Енергетичного Співтовариства про досягнутий прогрес у сприянні та використанні енергії з відновлюваних джерел відповідно до вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС.

4. Отримати індивідуальну валютну ліцензію стало простіше

Нацбанк спростив порядок видачі індивідуальних валютних ліцензій і розширив доступ до зовнішніх кредитних ресурсів. Відповідна постанова НБУ від 26 квітня 2018 року № 45 набула чинності 28 квітня. Тепер отримати е-ліцензію на здійснення фізособами валютних операцій буде простіше. Для отримання таких ліцензій можна подати документи, що стосуються результатів підприємницької діяльності заявника, продажу рухомого та нерухомого майна, інвестиційного доходу, успадкованих коштів, а також інших виплат відповідно до умов цивільно-правових договорів. Також установлено можливість отримання е-ліцензії за рахунок коштів, які є спільною сумісною власністю подружжя. Крім того, банкам дозволено здійснювати операції з розміщення за кордоном валютних цінностей без індивідуальної ліцензії на будь-яких власних рахунках, а не тільки на кореспондентських, як це було раніше.

5. Скасовано обмеження на перерахування за кордон валюти

Із 1 травня скасовано тимчасові адміністративні обмеження для банків і бізнесу. Відповідні зміни передбачено постановою Нацбанку від 29 березня 2018 року № 31 та рішенням регулятора від 29 березня 2018 року № 184-рш «Про встановлення лімітів відкритої валютної позиції банку". Зокрема, розширено можливість банків для проведення власних операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку. Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют і банківських металів протягом одного робочого дня становив 0.5 %, а з 4 серпня 2017 року - 1.0 % від розміру регулятивного капіталу. Тепер ця вимога не діє, а тому немає заходів впливу за її порушення. Резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на перерахування коштів за кордон, можуть без обмежень щодо суми перераховувати за межі України валюту на: виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів; задоволення вимог осіб стосовно виконання судових чи арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих та адміністративних зборів; відшкодування витрат судового та виконавчого проваджень, що покладаються на боржника відповідно до законодавства іноземної держави.

6. Банки зможуть отримати довгострокове рефінансування

1 серпня набувають чинності нові умови проведення операцій з рефінансування банків. Відповідні зміни затверджено постановою НБУ від 26 квітня 2018 року № 44. Зокрема, до поточного переліку стандартних інструментів з підтримки ліквідності (кредити овернайт і короткострокові кредити рефінансування до 14 днів і до 90 днів) додається довгострокове рефінансування строком від 1 до 5 років. Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування встановлюється на рівні не нижче ніж облікова ставка НБУ плюс два процентні пункти і змінюється протягом строку користування кредитом у разі зміни облікової ставки. Також для операцій прямого репо передбачено перехід права власності на цінні папери. Упровадження інструменту з підтримки ліквідності банків строком від 1 до 5 років здійснюватиметься після доопрацювання відповідного програмно-технологічного забезпечення й уточнення умов застосування цього інструменту. Крім того, змінилися вимоги до планування інспекційних перевірок банків. Банки та інші особи, які охоплюються наглядовою діяльністю НБУ, перевірятимуться відповідно до затвердженого Правлінням НБУ плану інспекційних перевірок, складеного на підставі ризик-орієнтованого підходу з урахуванням проведеної регулятором оцінки банків під час здійснення безвиїзного банківського нагляду.

7. Запроваджується обмеження висоти житлової забудови і щільності населення в забудові

Мінрегіон продовжує оновлювати ДБН. Планується запровадити межі мінімальної та максимальної щільності населення в забудові й чітко обмежити можливість її підвищення з урахуванням конкретних умов. Відповідні зміни містяться в новому проекті ДБН Б.2.2-Х: 201Х «Планування і забудова територій», який вже затверджено і буде опубліковано найближчим часом. У новому ДБН пропонують встановити обмеження можливості підвищення щільності населення - максимально до 20 % (це в 540 осіб/га), але за умови розміщення на території мікрорайону підземних та/або багатоповерхових гаражів і наявності вбудовано-прибудованих закладів дошкільної освіти й об'єктів повсякденного та періодичного обслуговування. Крім того, планується встановити максимальну поверховість житлової забудови в населених пунктах залежно від їх класифікації та чисельності населення. Новим ДБН у сільських населених пунктах з чисельністю населення до 1000 осіб дозволяється тільки садибна забудова, у селах понад 1000 осіб - садибна забудова та багатоквартирні будинки висотою до 12 м (до 4-х поверхів включно), у селищах міського типу - садибна забудова та багатоквартирні будинки до 15 м (до 5 поверхів включно). У містах з чисельністю населення до 50 тис. дозволяється розміщувати садибну забудову та багатоквартирні будинки до 27 м (до 9-ти поверхів включно), у містах з населенням 50 - 100 тис. - садибну забудову та багатоквартирні будинки до 48 м (до 16-ти поверхів включно). Максимально допустима висотність багатоквартирної забудови в містах з чисельністю населення понад 100 тис. встановлюється документацією щодо просторового планування.

8. Архітекторам без профільної вищої освіти анулюють сертифікати

Кваліфікаційні сертифікати про право провадження діяльності з архітектурного та інженерно-будівельного проектування, технічного нагляду та експертизи в будівництві, видані особам, які не здобули вищу освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, спеціаліста чи магістра) за відповідним напрямом професійної атестації, вважаються анульованими. Зміни до Порядку проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, внесено постановою Кабміну від 25 квітня 2018 року № 327. Вимога про анулювання поширюється на сертифікати, видані до набрання чинності Законом № 2020-VIII. Цим Законом установлено, що виконавцем робіт зі створення об'єктів архітектури може бути тільки акредитована особа з вищою профільною освітою і досвідом роботи від 3 років.

9. Рейдові перевірки транспорту фіксуватимуться на відео

Рейдові перевірки транспортних засобів тепер проводяться посадовими особами Укртрансбезпеки в кількості не менше двох осіб з можливістю застосування засобів аудіо- та відеофіксації. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 25 квітня 2018 року № 320, яка набула чинності 3 травня. Під час проведення рейдової перевірки можливе, зокрема, використання засобів аудіо- та відеотехніки для запису процесу перевірки. Також рейдові перевірки можуть проводитися із залученням посадових осіб Нацполіції, Укравтодору, органу місцевого самоврядування та місцевої держадміністрації, підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Укртрансбезпеки, та власників (балансоутримувачів) пунктів габаритно-вагового контролю (за погодженням з їх керівниками). У такому разі габаритно-ваговий контроль проводиться однією посадовою особою Укртрансбезпеки.

10. Розроблено правила управління багатоквартирними будинками

Мінрегіон виніс на громадське обговорення проект постанови Кабміну «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком». У договорі з управителем про надання послуг з управління багатоквартирним будинком указується вартість послуг, яка визначається за домовленістю сторін. Умови договору мають відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів. Істотними умовами договору є: перелік послуг; вимоги до якості послуг; права й обов'язки сторін; відповідальність сторін за порушення договору; ціна послуг; порядок оплати послуг; порядок та умови внесення змін до договору; строк дії договору, порядок і умови продовження дії та розірвання договору. Зауваження та пропозиції до проекту правил і договору приймаються до 26 травня. Нова послуга з управління багатоквартирним будинком запроваджується з 10 червня 2018 року згідно із Законом № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини