Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив програмне забезпечення для користувачів депозитарних послуг

3 квітня 2018, 13:00
151
0
Автор:
Реклама

НБУ ввів новий порядок здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Положення про проведення депозитарної і клірингової діяльності і забезпечення здійснення розрахунків по угодах з цінними паперами Національним банком України, затверджене постановою НБУ від 21 грудня 2017 року № 140, набуло чинності в повному об'ємі з 2 квітня 2018 року.

Депозитарій НБУ відмовився від попередньої системи «ОВДП-онлайн2» і розробив нове програмне забезпечення «Депозитарій НБУ», побудоване на сучасних засобах автоматизації. Користувачі депозитарних послуг Національного банку можуть вже в нім працювати.

«Депозитарій НБУ» зберіг повний набір функціональності, яка забезпечувалася системою «ОВГЗ-онлайн2», і одночасно передбачає нові функціональні можливості для учасників ринку.

Зокрема, з'явилася можливість відкриття сегрегованих рахунків - окремих персоніфікованих рахунків для усіх типів депонентів на рівні депозитарію Національного банку. Також система передбачає можливість переведення депонентів з агрегованих рахунків на відкриті сегреговані рахунки депонентів. Це допоможе спростити ведення обліку цінних паперів і підвищити надійність зберігання інформації про права на цінні папери клієнтів.

Завдяки новій системі стало можливим використання нових моделей розрахунків, зокрема, проведення операцій за принципом «оплата проти постачання цінних паперів», яке передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника тільки після оплати. Також у новій системі передбачена можливість проведення операцій за принципом «постачання цінних паперів без оплати», коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку і врегульовують їх порядок умовами договору.

Крім того, реалізовано можливість проведення операцій з облігаціями зовнішніх державних позик, які зараховуються для обліку і звернення на території України через систему кореспондентських відносин Депозитарію НБУ з міжнародним депозитарієм (Clearstream Banking Luxembourg).

Нагадаємо, Нацбанк ввів нові види розрахунків за операціями з державними цінними паперами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини