Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боржникам за аліментами скоро почнуть забороняти виїжджати за кордон, керувати авто і полювати

Реклама

Сьогодні набрав чинності Закон № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Згідно зі змінами, внесеними до Закону «Про виконавче провадження», за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві:

- виїзду за межі України;

- керування транспортними засобами (не застосовується: якщо таким чином боржник позбавиться основного законного джерела коштів для існування; якщо боржник використовує його у зв'язку з інвалідністю або утримує особу з інвалідністю I, II групи, дитину з інвалідністю; якщо боржник служить в зоні АТО; встановлено розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами);

- користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

- в праві полювання.

Обмеження встановлюються до погашення заборгованості зі сплати аліментів в повному обсязі.

Постанови направляються сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення та можуть бути оскаржені.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, що перевищує суму платежів за три місяці, стягувач має право на звернення до органів попереднього розслідування із заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення - ухилення від сплати аліментів.

Якщо аліменти не сплачуються більше 6 місяців, держвиконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КпАП, і направляє його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу ДВС.

Якщо борг не погашено за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, орган ДВС на вимогу стягувача протягом 10 днів видає довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів. Довідку слід пред'явити при виїзді дитини за кордон без дозволу боржника. Довідка дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Порядок взаємодії для виконання нових вимог законодавства Мін'юст і МВС повинні розробити протягом трьох місяців.

Нагадаємо, Закон вводить суспільно корисні роботи як покарання за несплату аліментів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини