Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддів можуть зобов'язати відшкодовувати завдану їх рішеннями шкоду

24 січня 2018, 15:10
2419
3
Автор:
Реклама

Народний депутат Юрій Бублик пропонує змінити правове регулювання зобов'язання відшкодування шкоди, завданої судом і органом, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратурою.

Для цього в Цивільному кодексі запропоновано передбачити, що шкода, завдана фіз- чи юрособі в результаті винесення судом незаконного рішення у цивільній, господарській або адміністративній справі, відшкодовується державою з обов'язковим застосуванням права зворотної вимоги до судді (суддів) у випадках:

1) встановлення в діяннях судді, які вплинули на постановлення неправосудного судового рішення, складу злочину за обвинувальним вироком, що набрав законної сили;

2) наявність в діяннях судді ознак дисциплінарного проступку, за який накладено дисциплінарне стягнення, яке не було скасовано.

Шкода, завдана в результаті колегіального рішення, «відшкодовується в повному обсязі з конкретних суддів», що входили до складу суду, в частині, яка визначається за рішенням суду, а у разі неможливості її визначення - солідарно.

Держава повинна буде відшкодувати шкоду, завдану майновим або особистим немайновим інтересам фізособи в результаті незаконних рішень, дій або бездіяльності суду. Наприклад, за випадки незаконного обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітнього, або визнання недієздатним; незаконного визнання безвісно відсутнім або оголошення померлим; незаконного надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; незаконної примусової госпіталізації до медичної установи або продовження строку примусової госпіталізації та ін.

Шкода, завдана юридичній особі в результаті незаконного застосування до неї заходів кримінально-правового характеру або адміністративного примусу, відшкодовується державою в повному обсязі незалежно від провини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

Також народний депутат пропонує встановити новий спосіб захисту громадянських прав і інтересів: офіційне вибачення відповідного органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду, а також їх посадових, службових осіб, в результаті незаконних рішень, дій або бездіяльності яких особі було завдано шкоду.

Усе це передбачено законопроектом № 7513 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення правового регулювання зобов'язання відшкодування шкоди, завданої судом та органом, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратурою».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини