Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенітенціарну систему пропонують реформувати

28 листопада 2017, 10:07
993
1
Автор:
Реклама

Група народних депутатів зареєструвала в Парламенті проект Закону «Про пенітенціарну систему».

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту є перетворення пенітенціарної системи на систему, яка повертатиме людину до суспільства, запобігатиме рецидивам протиправної поведінки.

Законопроектом запропоновано оптимізувати структуру пенітенціарної системи. Зокрема, до структури увійдуть центральні органи виконавчої влади, які забезпечують формування державної політики у сфері відбування кримінальних покарань, установи виконання покарань і слідчі ізолятори, органи пробації, освітні установи, установи охорони здоров'я, а також підприємства, установи й організації, створені для забезпечення виконання завдань пенітенціарної системи.

Крім того, до структури територіальних органів з питань виконання покарань, а також установ виконання покарань та СІЗО увійдуть оперативні підрозділи, які здійснюють гласні і негласні пошукові заходи. Персонал оперативних підрозділів складають особи рядового і начальницького складу, які уповноважені застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби й вогнепальну зброю на підставах та в порядку, що передбачені законодавством.

Персонал пенітенціарної системи складатимуть держслужбовці, особи рядового і начальницького складу пенітенціарної системи, а також працівники, що працюють за трудовим договором. У проекті врегульовано порядок призначення персоналу, його повноваження, порядок переміщення по службі, атестації, усунення, підстави для припинення служби тощо.

Прикінцевими положеннями законопроекту пропонується внести зміни до 48 законодавчих актів, які регулюють діяльність пенітенціарної системи.

Зокрема, пропонується включення до деяких законів норм про право засуджених на психологічний супровід під час відбування покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі; вдосконалення порядку застосування умовно-дострокового звільнення та заміни покарання більш м'яким; надання атестованому складу пенітенціарної системи можливості у вільний від виконання службових обов'язків час отримувати психологічну і пастирську допомогу від психологів й капеланів установ; залучення релігійних організацій до реалізації пробаційних програм; надання органам пробації повноважень зі сприяння особам, звільненим після позбавлення або обмеження волі, у веденні законослухняного способу життя тощо.

Відповідний законопроект № 7337 «Про пенітенціарну систему» зареєстровано у Верховній Раді.

Нагадаємо, у вересні Кабмін схвалив подальшу реформу пенітенціарної системи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини