Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ оновив тарифи депозитарних послуг

20 листопада 2017, 13:00
527
0
Автор:
Реклама

Запроваджується нова гнучка система тарифікації депозитарних послуг та послуг з обліку і обігу депозитних сертифікатів НБУ з урахуванням ринкових реалій.

Тарифи встановлюватимуться залежно від собівартості для різних продуктів і типів послуг, що входять до них.

Модель тарифікації зміниться таким чином:

- плата за зберігання цінних паперів буде розраховуватись залежно від середньої номінально-амортизаційної вартості. Досі вона розраховувалась залежно від кількості цінних паперів і без урахування їх вартості;

 -  суттєво знизиться ставка основного тарифу. Замість поточної ставки в середньому 0,005 % від середньої номінально-амортизаційної вартості цінних паперів за розрахунковий період, новий тариф становитиме 0,00034 %.

-     перелік операцій, які може виконувати депозитарій НБУ, буде розширено, а також буде запроваджено тарифікацію груп операцій. Наприклад, з'явиться тариф на обслуговування депозитарієм Національного банку операцій, що виконуються за принципом «поставка цінних паперів без оплати» чи «оплата проти поставки цінних паперів».

-     відповідно до світової практики буде запроваджено тарифікацію обслуговування обліку та обігу депозитних сертифікатів. Тариф буде покривати вартість обслуговування інфраструктури для цього інструменту. Наприклад, вартість обліку становитиме 0,00057 % від середньої номінальної вартості депозитних сертифікатів за розрахунковий період.

-      з'являться тарифи за новими продуктами, які готуються до запуску найближчим часом.

Відповідні зміни затверджено постановою НБУ № 108 від 9 листопада 2017 «Про внесення змін до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України» і набирають чинності 22 грудня 2017, окрім розділу IV Тарифів, який набирає чинності з 22 червня 2018 року.

НБУ планує переглядати тарифи за оновленою моделлю щороку, виходячи з актуальної собівартості і поточного стану фондового ринку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини